Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Magyarország újra tárgyalna a földtulajdonlásról

Napi Online
2002.06.06. 10:12
A magyar kormány jelezte, hogy a tőke szabad áramlásának jogfejezetét újranyitja és lezárását a mezőgazdasági közvetlen jövedelemtámogatás megadásától teszi függővé. Brüsszel még nem döntötte el, miként reagál a külföldiek földszerzésében Magyarországgal elért megállapodás újratárgyalásával kapcsolatos felvetésre.

Günter Verheugen, az EU brüsszeli bizottságának bővítésért felelős tagja technikai természetűnek minősítette a tőke szabad áramlása jogfejezet kinyitását, a bizottság még nem döntötte el, miként foglaljon állást. Kovács László külügyminiszter két hete Brüsszelben elmondta, hogy elhamarkodottnak találta a megállapodást a külföldiek termőföld-tulajdonlásának kérdésében, és jelezte a probléma összekötését a közvetlen mezőgazdasági jövedelemtámogatással. Az EU-val kötött megállapodás szerint a külföldiek hétéves átmeneti idő után vásárolhatnak termőföldet, a letelepedett és Magyarországon gazdálkodók viszont már három év után. A kormány arra hivatkozik, hogy mivel Lengyelország szigorúbb (és ezért jobb) feltételt ért el, a külföldiek várhatóan inkább Magyarországot veszik célba. A fejezetet Magyarországon kívül egyedül Románia nem zárta le.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?