Éves szinten 5,7 százalékkal nőtt a japán GDP

MTI
2002.06.07. 11:13
Két év óta a legjobb gazdasági növekedést érte el a japán gazdaság az idei év első negyedében. A pénteken közzétett adatok szerint a naptári év első negyedében a GDP 1,4 százalékkal nőtt 2001 utolsó három hónapjához képest. A tavalyi első negyedhez képest a növekedés üteme 5,7 százalékos volt, az elemzők által várt 5,3 százalék helyett.

A növekedést táplálta mind az export bővülése, mind az élénkülő belső kereslet. A gazdaság teljesítményéhez 55 százalékban hozzájáruló magánfogyasztás 1,6 százalékkal bővült.

Elemzők az első kedvező konjunktúrajelek után az év elejére várták a recesszió végét, és az év egészére ismét gazdasági növekedést jósolnak a világ második gazdasága számára.

A gazdaság magára találása függ a tengerentúli kereslettől és ösztönzőleg hathat a jen mostani erősödése is a dollárral szemben. A kormány szerint az adat megerősíti, hogy a japán gazdaság túl van a legrosszabbon.

Pillanatnyilag az első negyedév azt mutatja, hogy a fő húzóerő az amerikai és az ázsiai gazdasági élénkülés. Az exportkereslet növekedése bővítette az ipari termelést, elindítva a szerény élénkülést.