Tekla
8 °C
20 °C

A tagjelölt országokban a heti átlagos munkaidő csaknem 44 óra

euractiv.hu
2002.06.07. 12:12
Az Európai Unió tagjelölt országaiban a munkaerőpiaci struktúrák jelentős mértékben eltérnek az uniós tagállamokban tapasztalhatóktól. A belépésre várakozóknál jóval magasabb a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya, viszont kevesebben dogoznak a szolgáltatásban, és kisebb a részidős munka aránya, mint az EU államaiban.

Emellett a tagjelölt országokban a munkavállalók átlagosan heti öt órával dolgoznak többet, mint az EU területén élők - áll az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javítására elnevezésű szervezet felmérésében. Az európai uniós szervezet kutatása szerint a tagjelölt országokban a heti átlagos munkaidő 43,61 óra szemben az uniós tagállamok 38,25 órás átlagával.

A tagjelölt országokban jóval magasabb a mezőgazdaságban foglalkoztatott aktív népesség aránya, mint az EU-ban (21, illetve 5 százalék). A szolgáltatásban pedig az uniós foglalkoztatottak 66 százaléka dolgozik szemben a tagjelölteknél mért 47 százalékkal - írja a felmérést ismertető EUbusiness.com.

Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országokban a nők valamivel nagyobb arányban vállalnak munkát, mint az Unióban (46, illetve 42 százalék). A részidős munka viszont kevésbé elterjedt a közép- és kelet-európai országokban az uniós szinthez képest (7, illetve 17 százalék).