Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az USA részben eltörli az acélipari termékekre kivetett védővámot

MTI
2002.06.10. 08:36
A dömpingellenes vámmal sújtott importált külföldi acéltermékek közül 61-et mentesít a vám alól az Egyesült Államok. A hétvégén bejelentett lépés részben válasz azokra a bírálatokra és ellenintézkedésekre, melyeket az amerikai vám márciusi kivetése miatt tettek a külföldi acélszállítók.

Akkor 8 és 30 százalékos védővámot vetett ki a Bush kormányzat, s eredeti szándéka szerint ezek három évig maradtak volna érvényben, amíg az amerikai acélipar úgymond nem tudja konszolidálni helyzetét.

Mostanra kiderült, hogy 61 termékféleség esetében azért nem indokolt a pótvám fenntartása, mert ezen termékeket az amerikai acélipari vállalatok nem állítanak elő ilyeneket kellő mennyiségben. Az amerikai kereskedelmi minisztérium érvelése szerint a vámteherrel érintett körből történt kiemelésük nem gyengíti (márciusi) védelmi intézkedéseik hatékonyságát.

A termékeket részben európai országok szállítják az USA-ba - írja az AFP francia hírügynökség, mely szerint más acélipari termékek körében is várható hasonló "felmentő" amerikai lépés. A mentesítések indokoltságának vizsgálatára Washington július 3-ig adott magának határidőt.