Aliz
6 °C
14 °C

Alkotmánybíróság előtt az árfolyamnyereség-adó

Napi Online
2002.06.10. 08:39
Az Alkotmánybíróság (Ab) mai teljes ülésén megvitatja az szja-törvénynek az árfolyamnyereségből származó jövedelemmel összefüggő rendelkezéseit kifogásoló beadványokat. Az egyik benyújtó, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) szerint az Országgyűlés az ügyben alkotmányellenes rendelkezéseket fogadott el.

A TEBÉSZ a 2001-ben alkalmazott, a tőzsdei részvények eladása után keletkező jövedelmekre vonatkozó, 20 százalékos jövedelemadó bevezetési módját, valamint az erre vonatkozó adóelőleg-fizetés rendszerét kifogásolja az Ab-nál.

Az érdekvédelmi szervezet szerint azzal, hogy az adó kiterjed a korábban vásárolt, ám csak a törvényváltoztatás után eladott részvényeken keletkező nyereségre is, valamint azzal, hogy a veszteségek utáni adó-visszaigénylést nem lehet göngyölíteni (összevezetni), csak az év végén elszámolni, a törvény visszamenőleges hatályú, ezért alkotmányba ütköző.

A szövetség szerint az árfolyamnyereség-adó levonásának módja ugyanis azzal járhat, hogy a befektetők zöme folyamatosan túlfizeti az előleget és csak a következő évben igényelheti azt vissza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?