Közel a vég a KPNQwestnél

MTI
2002.06.10. 12:00
A 2 milliárd euró adósságot felhalmozó, egy hete csődbe jutott holland KPNQwest távközlési és internetszolgáltató hétfőn bezárni kényszerül európai kábelhálózatát, ha ügyfelei estig nem fizetik ki számláikat.

- A nap végén megmondjuk, mi lesz. A tárgyalások folytatódnak - mondta Jan van Apeldoorn csődgondnok hírügynökségeknek. A céghez közel álló források szerint a tárgyalások jól alakulnak.

A KPNQwest saját adatai szerint az egyik legnagyobb európai internetszolgáltató, és a teljes európai hálózati piac harmadát fedi le.

A csődgondnok csütörtökön felszólította vállalat adósait, hogy rendezzék számláikat. Az anyavállat, a holland KPN NV távközlési cég, amelynek 40 százalékos részesedése van a KPNQwestben, pénteken azt közölte, hogy a felszólításnak akkor tesz eleget, ha ezt a többi adós is megteszi.

A KPNQwest 25 ezer kilométeres európai hálózatának napi működtetési költsége 1 millió dollár körül van, ügyfeleinek száma 100 ezer. A csődgondnok adatai szerint a KPN maga 23 millió euróval tartozik a KPNQwestnek, és ez az internetszolgáltató legnagyobb aktuális kintlevősége.

A KPNQwest hitelezői a múlt héten még lázasan tárgyaltak egy meg nem nevezett bank vezette konzorciummal a vagyoneladásról, így a KPNQwest kelet-európai érdekeltségeinek értékesítéséről is. Bennfentesek azt mondták, hogy a kelet-európai üzletágak eladásáról majdnem kész a megegyezés, és a teljes ár kevesebb lesz 50 millió dollárnál. Ez a bevétel is a hitelező bankokhoz kerül, amelyeknek a KPNQwest 300 millió dollárral tartozik.

A KPNQwest más érdekeltségeinek eladása is folyamatban van. A szóvivő szerint az amerikai AT and T számít a legesélyesebb vevőnek, de érdeklődik a British Telecom, a Cable&Wireless, a Verzion, az Energis és a Sprint is.