Árpád
-2 °C
4 °C

Közel a vég a KPNQwestnél

MTI
2002.06.10. 12:00
A 2 milliárd euró adósságot felhalmozó, egy hete csődbe jutott holland KPNQwest távközlési és internetszolgáltató hétfőn bezárni kényszerül európai kábelhálózatát, ha ügyfelei estig nem fizetik ki számláikat.

- A nap végén megmondjuk, mi lesz. A tárgyalások folytatódnak - mondta Jan van Apeldoorn csődgondnok hírügynökségeknek. A céghez közel álló források szerint a tárgyalások jól alakulnak.

A KPNQwest saját adatai szerint az egyik legnagyobb európai internetszolgáltató, és a teljes európai hálózati piac harmadát fedi le.

A csődgondnok csütörtökön felszólította vállalat adósait, hogy rendezzék számláikat. Az anyavállat, a holland KPN NV távközlési cég, amelynek 40 százalékos részesedése van a KPNQwestben, pénteken azt közölte, hogy a felszólításnak akkor tesz eleget, ha ezt a többi adós is megteszi.

A KPNQwest 25 ezer kilométeres európai hálózatának napi működtetési költsége 1 millió dollár körül van, ügyfeleinek száma 100 ezer. A csődgondnok adatai szerint a KPN maga 23 millió euróval tartozik a KPNQwestnek, és ez az internetszolgáltató legnagyobb aktuális kintlevősége.

A KPNQwest hitelezői a múlt héten még lázasan tárgyaltak egy meg nem nevezett bank vezette konzorciummal a vagyoneladásról, így a KPNQwest kelet-európai érdekeltségeinek értékesítéséről is. Bennfentesek azt mondták, hogy a kelet-európai üzletágak eladásáról majdnem kész a megegyezés, és a teljes ár kevesebb lesz 50 millió dollárnál. Ez a bevétel is a hitelező bankokhoz kerül, amelyeknek a KPNQwest 300 millió dollárral tartozik.

A KPNQwest más érdekeltségeinek eladása is folyamatban van. A szóvivő szerint az amerikai AT and T számít a legesélyesebb vevőnek, de érdeklődik a British Telecom, a Cable&Wireless, a Verzion, az Energis és a Sprint is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?