A brit gépipari szakszervezet az euró-népszavazás kitűzését kéri

euractiv.hu
2002.06.11. 08:38
Az euró bevezetését támogató brit gépipari szakszervezet, az Amicus arra szólította fel a londoni kormányt, hogy vessen véget az euró bevezetése körüli, a gyáripar számára hátrányos helyzetet jelentő bizonytalanságnak, és jelölje ki az európai közös valutáról döntő népszavazás időpontját.

A blackpooli szakszervezeti konferencián az Amicus főtitkára kijelentette: az euró bevezetése körüli bizonytalanság nem kedvez a gyáriparnak, amely konkrétumokat szeretne végre a kérdésben. Roger Lyons szerint az euróról döntő népszavazás dátumának kijelölése jelentős megkönnyebbülést jelentene a brit ipar számára - írja brit The Guardian.

Lyons azt is kiemelte, hogy a gyáripar megfelelő működéséhez az euróval szemben versenyképesebb fontárfolyam is szükséges. A főtitkár szerint az utóbbi 12 hónapban 100 ezer állás szűnt meg az iparban amiatt, hogy a font árfolyama túl magas az euróhoz képest. Lyons úgy véli: ezt a versenyhátrányt nem lehet sokáig fenntartani. A szakszervezeti főtitkár korábban úgy nyilatkozott, hogy 75 pennys euróárfolyam lenne a kedvező szint. Jelenleg 62-64 penny körül mozog az euró árfolyama.