A müzli egészséges, de a csomagolással és jelöléssel bajok vannak

MTI
2002.06.14. 08:05
A müzlik élelmiszerbiztonsági vizsgálata során kiderült, hogy az ellenőrzött 40 mintából 19 nem felelt meg az előírásoknak - derült ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) laboratóriumi vizsgálatának eredményét összegző jelentésből. A vizsgált termékek egészségre káros tulajdonsággal nem rendelkeztek. A mintavétel a fővárosi élelmiszer kereskedelmi egységeiben, illetve a dm és a Rossmann hálózat boltjaiban történt.

A magas kifogásolási arány zömmel a forgalomba hozatali feltételek teljesítésének hiányából, valamint jelölési hibából adódott. Az ellenőrzésbe bevont 40 termékéből 17 hazai termék, 23 pedig import áru volt.

A csomagolás és jelölés vizsgálata azt mutatja, hogy a müzli minták csomagolóanyaga minden esetben megfelelt a követelményeknek. A hazai termékek jelölése minden esetben megfelelő volt, míg az importból származó áruk közül 11 minta esetében kifogásolták a fogyasztóvédők a jelölést.

Két minta esetében nem megfelelően jelölték a minőségmegőrzési időt, a terméknél nem volt utalás a dátumozás sorrendjére, annak ellenére, hogy az évet, hónapot és napot két számjeggyel jelölték.

Tömeghiányt három esetben állapítottak meg, egy terméknél pedig a mikrobiológiai tisztaság nem volt megfelelő. A vizsgálat után a forgalmazók a hiányosságok jelentős részét javították illetve pótolták.