Judit
2 °C
7 °C

Drága az internetezés a tagjelölteknél

Napi Online
2002.06.19. 09:01
Lettországban az internetezés költsége (a szolgáltatás, a hozzáférés és a hardver ára) négyszerese az Európai Unió (EU) tagállamaiban mért átlagnak - idézi az E-Kereskedelem Online az EU brüsszeli bizottságának a csatlakozni vágyó országok között végzett legújabb felmérését.

Magyarországon ez a szorzószám 2,5. A csatlakozás előtt álló országok átlaga 2, míg a legfejlettebbnek számító Cipruson és Máltán olcsóbban lehet internetezni, mint az EU-tagállamokban.

Magyarországon a népesség 5-9 százaléka fér hozzá a világhálóhoz otthonról. A csatlakozás előtt állók átlaga 8; az EU-ban négyszer, az USA-ban hatszor többeknek adatik meg ez a lehetőség.

Magyarországon a lakosság 22 százalékának van számítógépe, de Szlovénia, Málta és Ciprus e tekintetben még közelebb áll az uniós átlaghoz.

A vezetékestelefon-ellátottság területén a csatlakozás előtt állók 77 százalékos arányukkal már-már behozták az EU átlagát (ott ez a szám 86 százalék); Magyarországon a tagjelöltekével megegyező az arány.

A mobilhálózat elterjedtségét illetően az EU átlaga 72, az USA-é 44 százalék. Szlovénia 75 százalékos adatával az EU felett teljesít, ezt az országot követi Ciprus, Magyarország és Csehország.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a csatlakozás előtt állók jelentős növekedést mutatnak. A visegrádi országok közül a legrosszabb helyzetet Lengyelországban tapasztalták. Bulgáriában, Romániában, Horvátországban és Szerbiában a szükséges tőke hiánya okozza a lemaradást.(NAPI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?