Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

572 millió euróra büntették a Deutsche Postot

MTI
2002.06.19. 15:19
Az Európai Bizottság szerdai végzésben 572 millió euró megtérítését rendelte el. Indoklása szerint a német posta 1994 és 1998 között a közérdekű tevékenység végzésére kiutalt közpénzeket arra használta, hogy a magántulajdonú csomagküldő versenytársak árai alatt kínálja saját ilyen szolgáltatásait.

A bizottság szerint ez a magatartás sérti azt az alapelvet, hogy a közszolgálati tevékenységre állami juttatásokban részesülő vállalatok nem használhatják fel ezeket a pénzeket a versenyszférában működő üzletágaik támogatására.

A Deutsche Post szóvivője szerdán a Reutersnek azt mondta: a cég nem is érti és "erősen megkérdőjelezhetőnek" tartja a bizottsági végzést, amely ellen minden lehetséges jogi eszközzel harcolni fog "a győzelem reményében". A cég bejelentette ugyanakkor azt is, hogy 850 millió eurós egyszeri céltartalékot képez az uniós döntés miatt.

A Deutsche Post már a múlt héten közölte, hogy soha semmilyen állami segélyt nem vett fel, sőt osztalékot fizetett a kormánynak a cégből állami kézben lévő 69 százalékos részvényhányadra.

A postának nem ez az első afférja Brüsszellel: a bizottság tavaly 24 millió euróra büntette a vállalatot, azon a címen, hogy a Deutsche Post a versenytársak kárára visszaélt domináns helyzetével a csomagküldő piacon.