572 millió euróra büntették a Deutsche Postot

MTI
2002.06.19. 15:19
Az Európai Bizottság szerdai végzésben 572 millió euró megtérítését rendelte el. Indoklása szerint a német posta 1994 és 1998 között a közérdekű tevékenység végzésére kiutalt közpénzeket arra használta, hogy a magántulajdonú csomagküldő versenytársak árai alatt kínálja saját ilyen szolgáltatásait.

A bizottság szerint ez a magatartás sérti azt az alapelvet, hogy a közszolgálati tevékenységre állami juttatásokban részesülő vállalatok nem használhatják fel ezeket a pénzeket a versenyszférában működő üzletágaik támogatására.

A Deutsche Post szóvivője szerdán a Reutersnek azt mondta: a cég nem is érti és "erősen megkérdőjelezhetőnek" tartja a bizottsági végzést, amely ellen minden lehetséges jogi eszközzel harcolni fog "a győzelem reményében". A cég bejelentette ugyanakkor azt is, hogy 850 millió eurós egyszeri céltartalékot képez az uniós döntés miatt.

A Deutsche Post már a múlt héten közölte, hogy soha semmilyen állami segélyt nem vett fel, sőt osztalékot fizetett a kormánynak a cégből állami kézben lévő 69 százalékos részvényhányadra.

A postának nem ez az első afférja Brüsszellel: a bizottság tavaly 24 millió euróra büntette a vállalatot, azon a címen, hogy a Deutsche Post a versenytársak kárára visszaélt domináns helyzetével a csomagküldő piacon.