Auguszta
-7 °C
0 °C

Benyújtották a keresetet az apartheid gazdasági támogatói ellen

MTI
2002.06.20. 10:14
Szerdán egy New York-i bíróságnál benyújtották azt a keresetet, amely kártérítést követel a dél-afrikai apartheid-rezsim áldozatai számára közel száz cégtől, amiért azok "segítették a faji elkülönítés rendszerének működéséhez szükséges technológiák, felszerelések, közműberendezések és fegyverek beszerzését".

Az áldozatok számára összesen több milliárd dollár kártérítés követelő kereset kapcsán a kezdeményező ügyvédek az alperesek közül egyelőre csak a svájci UBS és Crédit Suisse, valamint az amerikai Citigroup bankot nevezték meg.

"Az apartheid-rezsimet tápláló és fennmaradását lehetővé tévő pénzügyi intézményeket és társaságokat felelősségre kell vonni tetteikért, bűncselekményeikért és a megszerzett profitért ugyanúgy, ahogy az a holokausztot lehetővé tévő társaságok esetében történt" - hangoztatja a kereset az AFP francia hírügynökség ismertetése szerint.

Az ügy megindítását a gyűjtőpereiről híressé vált Edward Fagan amerikai ügyvéd jelentette be még hétfőn Zürichben. Fagan elmondta: az első keresetet továbbiak követik majd - francia, német, angol bankok és cégek ellen - amiért azok, figyelmen kívül hagyva a Dél-Afrika ellen meghirdetett ENSZ-szankciókat, hatalmas hitelekkel, illetve az adósságok átütemezésével lehetővé tették az összeomlás szélén álló rezsim fenntartását, és hiteleztek olyan cégeket, amelyekről tudott volt, hogy rabszolgákat dolgoztatnak, kínoznak és öletnek meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!