A Jukosz először hozta nyilvánosságra tulajdonosi szerkezetét

MTI
2002.06.21. 14:01
Hivatalosan is bizonyítottá vált, hogy Mihail Hodorkovszkij, a társaság elnöke egyben a többségi tulajdonosa is az orosz Jukosz kőolajipari nagyvállalatnak.

A Vedomosztyi című orosz napilap csütörtöki közlése szerint a Jukosz 61 százalékát birtokló, Gibraltáron bejegyzett MENATEP most először nyilvánosságra hozta tulajdonosi összetételét.

Az adatokból kiderül, hogy a Forbes magazin a közelmúltban a tényleges érték felére becsülte Hodorkovszkij vagyonát: az informatikusként indult, majd a bankszféra területéről az olajiparba átevező 39 éves üzletember 7,8 milliárd dollár értékű tulajdonrésszel rendelkezik a Jukoszban, tehát előkelőbb helyen áll a világ leggazdagabb emberei névsorában, mint a brit magazin által neki odaítélt századik hely.

Az orosz gazdaság egyik zászlóshajója tulajdonosi viszonyainak - Oroszországban egyáltalán nem jellemző - fölfedése azzal áll összefüggésben, hogy a Jukosz meg akar jelenni a New York-i tőzsdén is.

A magyar olajimportban mintegy 70 százalékos aránnyal piacvezető Jukosz a kapitalizáció szempontjából, több mint 11 milliárd dolláros értékével Oroszország első olajvállalata. Tavaly 17 százalékos részesedése volt az orosz piacon az állami többségű Lukoil 18,1 százaléka után.

Az orosz olajipari óriás az idén állapodott meg a Mol Rt.-vel a nyugat-szibériai Hanti-Manyszi területen lévő Zapadno-Malobalik kőolajmező közös kihasználásáról. A 250-300 millió dollár értékű beruházás keretében évi 2,5-3 millió tonna kőolajat kíván kitermelni a két cég közös vállalata, amelyen 50-50 százalékos arányban osztozik majd a Jukosz és a Mol Rt.