Zimbabwe földelkobzással kívánja orvosolni a gyarmatosítás igazságtalanságait

MTI
2002.06.25. 14:03
Megkezdődött Zimbabwéban az a 45 napos visszaszámlálás, melynek lejártával 3 ezer fehér mezőgazdasági termelőnek el kell hagynia a földjét.

A tulajdonosok azonban fogadkoznak, hogy inkább maradnak, semhogy külső szemlélőként lássák tönkremenni a termést az élelmiszerhiánnyal küzdő országban.

Jenni Williams, a Kereskedelmi Farmerszövetség (CFU) szóvivője kijelentette, hogy sok embernek nincs más választása, mint folytatni a gazdálkodást a földjén. A szövetség kedden fejezi be azoknak a dokumentumoknak az elkészítését, amelyeket benyújtani szándékozik az ügyben illetékes bírósághoz, kérve, hogy bírói ítélettel helyezze hatályon kívül a kormány rendeletét.

A Robert Mugabe vezette zimbabwei kormány a múlt hónapban módosította a földszerzésről szóló törvényt, amely hétfő éjfélig szabott ultimátumot a fehér földtulajdonosoknak a gazdálkodás befejezésére, és további 45 napot ad a földbirtok elhagyására.

A gazdálkodás beszüntetését elrendelő döntés az utolsó abban a folyamatban, amelynek célja lefoglalni és kiosztani a földnélküli fekete bőrűek között a fehér földtulajdonosok földjét. A kormány azzal indokolja idevágó intézkedéseit, hogy orvosolni akarja az egyenlőtlenséget, amelyet a gyarmatosítás korából örökölt a zimbabwei társadalom.

A Reuters hírügynökség tudósítója megjegyzi: éppen egy olyan időszakban hajtják végre ezt az ellentmondásos földosztást, amikor összeomlás előtt áll a zimbabwei gazdaság, magas a munkanélküliség és az infláció, és a zimbabwei dollár rendkívül gyorsan veszít értékéből.