Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Júniusban 1,7 százalékra csökkent az infláció az eurórégióban

MTI
2002.06.28. 13:51
Júniusban az árstabilitási felső küszöb alá, 1,7 százalékra - 2 és fél évi mélypontra - lassult a 12 havi infláció az euróövezetben az uniós statisztikai hivatal péntelen közzétett első becslése szerint.

A Dow Jones előzetes konszenzusa 1,9 százalékos éves inflációt jósolt erre a hónapra; májusban 2,0 százalékos 12 havi fogyasztói drágulást mértek. A valutauniós jegybank által meghatározott felső árstabilitási tűréshatár 2,0 százalék 12 hónapra; ez alatt legutóbb 2000 májusában járt az éves infláció az euróövezetben.

Elemzők szerint nem valószínű, hogy az éves infláció az idén jelentős mértékben tovább csökken a júniusi szintről; a következő erősebb lassulás 2003 elejére várható, mert akkor fognak érvényesülni az eurókészpénz idei év eleji meghonosítását kísérő árkiugrások éves bázishatásai.