Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Magas államháztartási hiány, pocsék fizetési mérleg

Napi Online
2002.07.03. 11:24
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya 2002 első félévében 501,1 milliárd forint volt, ez az éves előirányzat 99,1 százaléka - a pénzügyi tárca gyorsjelentése szerint. Az államháztartás bevételei az előirányzat 49,6 százalékára teljesültek. Az államháztartás jóváhagyott kiadási előirányzatainak ténylegesen 53,2 százalékát költötték el.

Június végéig az államháztartáson belül a központi költségvetés egyenlege 359,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege pedig 146,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az elkülönített állami pénzalapok mérlegei 5,2 milliárd forintos pozitív egyenleget mutatnak. Az államháztartás hiányának növekedése június folyamán az előző hónapokhoz viszonyítva tovább emelkedett. Júniusban a központi költségvetés egyenlege 79,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege 10,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok egyenlege pedig 2,1 milliárd forintos hiányt mutat. A júniusban a hiány összesen 92,1 milliárd forinttal nőtt - a PM adatai szerint.

Májusban pedig derekasan nőtt a fizmérleg hiánya. A jegybank előzetes számításai szerint 2002 májusában 443 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. A NAPI Gazdaság által megkérdezett elemzők májusra 237 millió euró deficitet vártak. A szakértők úgy számították, hogy az árusoron 197 millió euró deficit keletkezett, ehhez képest a tényleges havi hiány 346 millió euró lett. A szolgáltatások 118 millió eusó többletet produkáltak, míg az elemzők 50-100 milliót vártak. Az előző évi májusi egyenleg 213 millió euró hiányt mutatott. A változásban meghatározó az áruforgalom, valamint a szolgáltatások kiadási többletének növekedése. A szezonális hatások kiszűrésével számított egyenleg 364 millió euró hiányt mutat. Májusban az adósságot nem generáló tőketételeknél mért nettó forráskiáramlás 95 millió euró volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?