Az első negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az eurózóna GDP-je

MTI
2002.07.09. 13:14
Javította az euróövezet idei első negyedévi gazdasági növekedésre adott korábbi becslését az uniós statisztikai hivatal, amely egyben megerősítette a második és a harmadik negyedre érvényben lévő, az első három havinál jobb előrejelzéseket is.

A keddi adatsort szerint az első három hónapban a korábban közölt 0,2 százalék helyett 0,3 százalékkal nőtt a valutauniós országcsoport gazdaságának teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévivel összevetve, és a 0,1 százalékos előző becsléssel szemben ugyancsak 0,3 százalékos volt a GDP-növekedés első negyedévi üteme éves összevetésben.

A hivatal a keddi közleményben ugyanakkor változatlanul hagyta a második negyedévre szóló, jelenleg 0,3-0,6 százalékos növekedéssel számoló prognózist, illetve a harmadik negyedévre adott, 0,7-1,0 százalékos GDP-bővülést jósló előrejelzést.

A közlemény szerint jóllehet a kiskereskedelmi értékesítés vátlozatlanul gyenge az euróövezetben, a nemzetközi környezet és a monetáris feltételek fokozatos javulása nyomán a harmadik negyedévben már a növekedés jelentős gyorsulása várható.