Viola
-5 °C
-2 °C

A cseh korona rekordokat dönt, a zloty kétéves mélyponton

MTI
2002.07.10. 10:39
A külföldi bankok euróeladásai miatt újabb rekordot ért el a cseh korona árfolyama a bankközi piacon. A külföldi befektetések által támasztott koronakeresletben a cseh valuta 17 százalékkal erősödött az euróhoz képest az elmúlt egy évben.

A kedden 29,07/10-nél beállított csúcshoz képest a korona 28,880/910-re emelkedett szerdán az euróval szemben. A 29,0-ás határ áttörése veszteségmegelőző euróeladási megbízásokat léptethet életbe, ami még gyorsíthatja is a korona erősödésének ütemét.

A cseh jegybank monetáris tanácsa csütörtökön tartja rendes ülését. A devizapiacon nem számítanak a kamatlábak megváltoztatására. A cseh jegybank rendszerint hóvégi tanácsülésén hozza meg kamatdöntéseit. A zloty árfolyamesése mögött az új pénzügyminiszter, Grzegorz Kolodko terveivel kapcsolatos találgatások állnak. A pénzügyminiszter egyes értesülések szerint a zloty leértékelését és/vagy devizatanács létesítését vette fontolóra. A bizonytalanság az elmúlt hét óta már hat százalékot faragott le a zloty értékéből mind az euróval, mind a dollárral szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!