Árpád
-2 °C
3 °C

A friss főzelékfélék vezették az infláció izmos csökkenését

Napi Online
2002.07.11. 10:15
Vaskos meglepetést hozott a júniusi inflációs adat, az éves szintű 4,8 százalék alaposan alulmúlta az 5,4 százalékos piaci várakozásokat. A júniusi 0,4 százalékos havi szintű csökkenéshez fogható esést legutóbb 1998 augusztusában jegyeztek fel. Az általános meghökkenést okozó júniusi inflációs adat mögött alapvetően az élelmiszerek árának csökkenése áll, havi szinten 1,8 százalékkal csökkent az áruk. A maginfláció év/év alapon 5,7, havi szinten 0,4 százalékos volt, a nyugdíjas pedig 5,1, illetve -0,7 százalék.

A júniusi infláció teljes egészében piaci indíttatású volt, a csökkenést az élelmiszerek vezették. Havi szinten az élelmiszerek 1,8 százalékos árcsökkenést mutattak, ezen belül az idényáras élelmiszerek 11,6 százalékosat. A friss zöldségek húzták lefelé legnagyobb mértékben az árakat, májusról júniusra 30,1 százalékkal estek az árak. a krumpli továbbra is tartja magát, júniusban 20 százalékkal drágult májushoz képest. Havi szinten csak a szeszes italok és a dohányáruk, valamint a szolgáltatások árai emelkedtek, 0,4, illetve 0,5 százalékkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?