A FAZ szerint jól teljesíthet a BÉT

Napi Online
2002.07.12. 11:22
Továbbra is jó teljesítményt nyújthat a prágai és a budapesti tőzsde a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban - vélik a megkérdezett elemzők a Frankfurter Allgemeine Zeitung tegnap megjelent cikkében. A cikk szerint a pesti tőzsde jó szereplése elsősorban az OTP és az Egis, valamint a forint erősödésének volt köszönhető az első félévben.

Az elemzők kedvező véleménye a magyar piacról ugyanakkor egybecseng az utóbbi hetekben megjelent felmérésekkel, a portfólió-menedzserek hangulatáról az elmúlt két hétben megjelent felméréseknek ugyanis rendre nyertese a közép-európai régió. Az amerikai gazdaság és tőkepiacok problémái mellett ugyanis a szakemberek rendre az európai eszközöket hozták ki vonzóbb befektetési lehetőségnek, s a fejlett piacokkal szemben egyre többen vélik úgy, hogy érdemesebb lehet a feltörekvő piaci eszközökbe invesztálni. Így - amint azt már több felmérés is állította - a közép- és kelet-európai piacok mindkét szempontból kedvezőbb megítélés alá eshetnek a világ más területeinél.

A német napilap ugyanakkor felhívja a BÉT és a prágai tőzsde problémáira a figyelmet. Bár a lap szerint a BÉT-nek használt a kormányváltás, ennek ellenére továbbra is kérdéses a piac jövője, hiszen egyre több cég távozik a parkettről, egyre kevesebb új részvény jelenik meg ott s egyre szűkül a likvid papírok köre. Így mindkét piaccal kapcsolatban kérdés a lap szerint, hogy meddig képesek független tőzsdeként fennmaradni.