Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem fognak hirtelen feltámadni az európai tőzsdék

Napi Online
2002.07.19. 09:47
Az amerikai vállalati botrányok miatt lendületre kapott a New York-i tőzsdék árfolyamesése, és emiatt egyre több alapkezelő vonja ki pénzét az Egyesült Államok részvénypiacairól. A folyamatra pszichológiailag is ráerősített az euró dollárral szembeni izmosodása és a paritás átlépése, ami azonban nem Európa vonzerejét tükrözi, hanem a dollárban jegyzett tőkejavaktól való elfordulást.

A kivont hatalmas összegek nem az európai tőzsdékre kerülnek, mert azok teljesítménye legalább olyan rossz, mint a New York-i piacoké. A birkaszellem annak ellenére uralkodik, hogy az intézményi befektetők tudják a legjobban: az európai papírok olcsóbbak és nem fenyegetnek hangos vállalati botrányok - vélik a Reuters által megkérdezett elemzők. Az USA-ból kivont pénz nagy része rövid távú európai kötvényekben és készpénzszerű konstrukciókban parkol, arra várva, hogy a két éve tartó részvényeladási hullám lecsillapodtával újra részvényekbe fektessék be.