Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötven milliárdba kerülhet az eva

Magyar Hírlap
2002.07.27. 10:08
A kereskedők örülhetnek, a korlátolt felelősségű társaságok nem. Bár nem szigorítják a tervezett egyszerűsített vállalkozási adó (eva) feltételeit, de azért a kft.-knek könyvelniük kell számláikat - mondta a Magyar Hírlapnak Burány Sándor. Az Európai Unió előírásai követelik meg ezt. A kereskedők árbevételi határa az általános tíz helyett 25 millió lehet, így ők is élvezhetik az egyszerűbb adózást - mondta el a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.

Az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) azok a vállalkozók választhatják, akiknek bruttó árbevétele - az általános forgalmi adóval együtt - nem haladja meg a tízmillió forintot. Az eva kiváltja az áfát, a társasági és a cégautóadót. Változatlan a 15 százalékos adókulcs is. Az ősszel parlament elé kerülő adótörvények lehetővé teszik, hogy azok a kereskedők is egyszerűsített és kedvező adózást választhassanak, akiknek árbevétele 25 millió forintnál kevesebb - tudatta a napilappal Burány Sándor államtitkár.

Burány szeretné, ha a vállalkozások nyilvántartása, a könyvelése és az életük is egyszerűbbé válna az eva segítségével. Ez jövőre akár 40-50 milliárdjába is belekerül a költségvetésnek. Burány ígérete szerint ezt a pénzt nem vonják el más közterhek emelésével a vállalkozóktól.