Ötven milliárdba kerülhet az eva

Magyar Hírlap
2002.07.27. 10:08
A kereskedők örülhetnek, a korlátolt felelősségű társaságok nem. Bár nem szigorítják a tervezett egyszerűsített vállalkozási adó (eva) feltételeit, de azért a kft.-knek könyvelniük kell számláikat - mondta a Magyar Hírlapnak Burány Sándor. Az Európai Unió előírásai követelik meg ezt. A kereskedők árbevételi határa az általános tíz helyett 25 millió lehet, így ők is élvezhetik az egyszerűbb adózást - mondta el a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.

Az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) azok a vállalkozók választhatják, akiknek bruttó árbevétele - az általános forgalmi adóval együtt - nem haladja meg a tízmillió forintot. Az eva kiváltja az áfát, a társasági és a cégautóadót. Változatlan a 15 százalékos adókulcs is. Az ősszel parlament elé kerülő adótörvények lehetővé teszik, hogy azok a kereskedők is egyszerűsített és kedvező adózást választhassanak, akiknek árbevétele 25 millió forintnál kevesebb - tudatta a napilappal Burány Sándor államtitkár.

Burány szeretné, ha a vállalkozások nyilvántartása, a könyvelése és az életük is egyszerűbbé válna az eva segítségével. Ez jövőre akár 40-50 milliárdjába is belekerül a költségvetésnek. Burány ígérete szerint ezt a pénzt nem vonják el más közterhek emelésével a vállalkozóktól.