Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább csökkent a budapesti lakások ára

MTI
2002.07.29. 10:12
A budapesti lakóingatlanok irányára 2002 második negyedévében tovább csökkent, a lakások négyzetméterét átlagosan 209 ezer forintért kínálták az eladók - derül ki a Terinfo Ingatlan Figyelő Adatbank nyilvántartása alapján készült Ingatlan-adatbázis legújabb kiadványából.

A tanulmány szerint egy évvel korábban még 212 ezer forintot kértek egy négyzetméterért. Két éve, 2000 második negyedévében mindössze 149 ezer forint volt a fővárosi lakások átlagos irányára, 1999 április-júniusban pedig átlagosan 99 ezer forint.

Az idén a második negyedévben 119 és 403 ezer forint között mozgott a lakások négyzetméterenkénti irányára, szemben az egy évvel korábbi 117-420 ezer forinttal.

Tilk László Géza, az adatbázist kiadó Huninfor Informatikai és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója szerint a használt lakások utóbbi egy évben megfigyelt árcsökkenésének oka a túlkínálat és a fizetőképes kereslet mérséklődése.

Véleménye szerint ezt a helyzetet nem befolyásolja az sem, hogy a lakáshitelek kamatai az utóbbi hónapokban számottevően csökkentek, mivel a lakosság nagy része nem elég hitelképes nagy összegű kölcsönök felvételéhez.

Tilk László Géza előrejelzése szerint a lakóingatlanok áremelkedése csak az EU csatlakozás után várható, az integráció hatására ugyanis várhatóan megnő a kereslet. A szakértő szerint a lakáspiac újbóli fellendüléséhez mindenképpen tőkebeáramlásra van szükség, ez a külföldi beruházóktól, illetve a kormányzati beavatkozástól, például bérlakásépítéstől várható elsősorban.