A hamis francia eurósok már Németországban is felbukkantak

euractiv.hu
2002.07.29. 11:19
Már Németországban is megjelentek a francia gyártmányú hamis 50 eurós bankjegyek. Német szakértők szerint a minap Franciaországban leleplezett hamisító csoport által készített álbankók a közös európai valuta első profi hamisítványai.

Az euró bevezetése után hét hónappal megjelentek az első komoly euróhamisítványok - állítja a német központi bank hamis pénzekkel foglalkozó részlegének vezetője a minap leleplezett francia hamisító banda ötveneurósaival kapcsolatban, amelyek már Németország Schleswig-Holstein nevű tartományában is felbukkantak.

A tartományi rendőrség szóvivője, Rudolf Gaspari szerint a francia eredetű hamisítványok első ránézésre csak nehezen különböztethetők meg a valódi bankjegyektől. Különösen az ezüst biztonsági szál néz ki megtévesztően eredetinek, ezért a hatóságok a többi biztonsági jegy, mint például a vízjel és a speciális fólia ellenőrzését is javasolják- írja a Bild am Sonntag.

A német szakértők azzal számolnak, hogy a következő hónapokban jelentősen emelkedik az euróhamisítási ügyek száma. A rendőrség különösen a nagyobb címletű bankjegyekkel, mint például a 100 euróssal kapcsolatban hív fel fokozott óvatosságra. "A legtöbb embernek eddig kisebb címletekkel volt dolga, így még nem eléggé ismerik a 100 eurós bankjegyet" - vélekedett Gaspari, aki szerint a hamisítók ezt könyörtelenül ki fogják használni, és hamarosan megjelennek majd a hamis százasok is.

A francia rendőrség a hónap közepén csapott le arra az Avignon környéki pénzhamisító bandára, amely legalább 250 ezer euró (62 millió forint) értékű hamis 50 eurós bankjegyet hozott forgalomba. Az euró bevezetése óta a legnagyobb francia pénzhamisítási akció "termékei" az előzetes felmérések szerint Németországon kívül még nagy eséllyel bukkanhatnak fel Ausztriában és Svédországban is, mivel az ötfős hamisítóbandából négyen kereskedőként vagy vendéglátósként dolgoztak, a hamis bankókból pedig német, osztrák és svéd turisták is kaptak.