A várt 2 helyett csak 1,1 százalékkal nőtt az amerikai GDP

MTI
2002.07.31. 15:20
A kereskedelmi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott előzetes becslése szerint a júniussal végződött három hónapban 1,1 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye.

A Dow Jones-CNBC előzetes konszenzusa 2,1 százalékos éves szintre számolt GDP-növekedést jósolt. A most kiadott második negyedévi első becslést a szokásos amerikai adatközlési rendnek megfelelően még kétszer felülvizsgálják.

A második negyedévi előzetes adatok szerint a magánfogyasztás 1,9 százalékkal nőtt az első negyedévi 3,1 százalék után. A beruházások értéke 1,6 százalékkal csökkent; az előző három hónapban 6,2 százalékos mínuszt mértek. A vállalati beruházások a hetedik negyedéve csökkentek folyamatosan a második három hónapban.

A végső reálértékesítés - GDP-érték mínusz a magángazdasági raktárkészletek változása - 0,1 százalékkal csökkent az egy negyedévvel korábbi 2,4 százalékos emelkedés után.

Az inflációs nyomás érezhetően erősödött: a személyi fogyasztás árindexe - a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve által szoros figyelemmel kísért inflációs mutató - 2,5 százalékkal nőtt az első negyedbeli 1,2 százalékos növekedés után.