Árpád
-2 °C
3 °C

Belgiumban a fogkrém kivételével betiltották a fluoros készítményeket

MTI
2002.07.31. 15:26
A belga közvéleményben nagy meghökkenést keltett, hogy Magda Aelvoet egészségügy-miniszter azonnali hatállyal betiltotta a fluoros tabletták, cseppek, rágógumik forgalmazását, csak a fluortartalmú fogkrémek maradnak forgalomban.

A miniszter asszony a legfelső egészségügyi tanács szakvéleményére hivatkozik, amely szerint a fluor túladagolása árt az idegrendszernek, és egyre több csontritkulásos esetet és fluormérgezést hoznak vele összefüggésbe.

A miniszteri kabinet nem vonta kétségbe a fluor jótékony hatását a foganyagra, de szerintük a fluornak csak a helyi hatása előnyös. Aelvoet abban reménykedett, hogy maga az Európai Unió fog kiadni hasonló irányelvet, ám mivel a döntés késlekedett, végül saját hatáskörben hozott döntést.

A legfelső egészségügyi tanács arra is rámutatott, hogy jelenleg lehetetlen megállapítani a fluorbevitel ajánlott napi mennyiségét, és így fennáll a túladagolás kockázata.

A miniszteri rendeletet, amely a hivatalos közlönyben való megjelenése után, tehát néhány napon belül lép életbe, nagy meghökkenéssel és általában ellenzéssel fogadták a belga fogorvosok. Elsősorban azt kifogásolták, hogy a rendelettel a kormány pánikot kelt a fluor ellen, és egyrészt túlhangsúlyozza kellemetlen mellékhatásait, másrészt lekicsinyli jótékony hatását a fogazatra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?