Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A WTO elmarasztalta az USA-t az acélipari importvámok miatt

MTI
2002.08.01. 10:42
A Kereskedelmi Világszervezet az amerikai acélvámok körül kialakult vitában az európai acélgyártók javára döntött az Egyesült Államokkal szemben. A WTO genfi bejelentése szerint a bevezetett amerikai vámok nem egyeztethetők össze azokkal a szabályokkal, amelyekre az egyes tagországok hivatkozhatnak hazai iparágaik védelmében.

Az EU üdvözölte a WTO-döntést, amely főleg a svéd, a francia, az olasz, a brit és a német acélgyártókat érinti. AZ EU kereskedelmi biztosa, Pascal Lamy állásfoglalásában kijelentette: azt követeli az Egyesült Államoktól, hogy a döntést azonnal helyezze hatályon kívül, és minden, a WTO szabályaival nem összeegyeztethető vámot töröljön el.

Az EU tavaly augusztusban szólította fel a WTO-t, hogy közvetítő bizottságot állítson fel az ügyben, miután a tárgyalások az Egyesült Államokkal az akkor még csak tervezett védővámokról kudarcba fulladtak.

A Bush-kormányzat által idén márciusban acélipari termékek több csoportjára bevezetett, 30 százalékig terjedő importvámok miatt az EU és más országok ismét a WTO-hoz fordultak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?