A WTO elmarasztalta az USA-t az acélipari importvámok miatt

MTI
2002.08.01. 10:42
A Kereskedelmi Világszervezet az amerikai acélvámok körül kialakult vitában az európai acélgyártók javára döntött az Egyesült Államokkal szemben. A WTO genfi bejelentése szerint a bevezetett amerikai vámok nem egyeztethetők össze azokkal a szabályokkal, amelyekre az egyes tagországok hivatkozhatnak hazai iparágaik védelmében.

Az EU üdvözölte a WTO-döntést, amely főleg a svéd, a francia, az olasz, a brit és a német acélgyártókat érinti. AZ EU kereskedelmi biztosa, Pascal Lamy állásfoglalásában kijelentette: azt követeli az Egyesült Államoktól, hogy a döntést azonnal helyezze hatályon kívül, és minden, a WTO szabályaival nem összeegyeztethető vámot töröljön el.

Az EU tavaly augusztusban szólította fel a WTO-t, hogy közvetítő bizottságot állítson fel az ügyben, miután a tárgyalások az Egyesült Államokkal az akkor még csak tervezett védővámokról kudarcba fulladtak.

A Bush-kormányzat által idén márciusban acélipari termékek több csoportjára bevezetett, 30 százalékig terjedő importvámok miatt az EU és más országok ismét a WTO-hoz fordultak.