35 százalékkal növelte profitját a Deutsche Bank

MTI
2002.08.01. 11:56
Az elemzői várakozásokat meghaladó második negyedéves nyereséget jelentett a Deutsche Bank AG, Németország legnagyobb bankja: adózás előtt profitja 2,223 milliárd euró lett, 35 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban elért 1,641 milliárd euró.

A Reuters 15 elemző megkérdezésével 2,081 milliárd euróra becsülte az adózás előtti nyereséget.

A bank kereskedelmi tevékenységből származó eredményei ugyanakkor jelentősen az elemzői várakozások alatt maradtak: 1,37 milliárd euró helyett csak 974 millió eurót tettek ki a tavalyi második negyedről jelentett 1,054 milliárd euró után.

Az egyszeri tételektől megtisztított adózás előtti nyereség a június végéig terjedő negyedben 913 millió euró volt, 16 százalékkal több az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Nehéz viszont megállapítani a valódi működési teljesítményt, mert a bank nemrégiben tért át az amerikai GAAP könyvelési normára.

A DB jelenlegi vezérigazgatója, Josef Ackermann, aki május 22-e óta tölti be posztját, keresztül akarja vinni 13 ezer fős létszámcsökkentési tervét, a következő másfél év során 2 milliárd euróval csökkentve a bank költségeit. Ugyanakkor el akarják adni a bank legnagyobb értékpapír-holdingjait, hogy ebből részben finanszírozható legyen egy négymilliárd eurós részvény- visszavásárlás.