Aliz
6 °C
14 °C

Nem változtatott az alapkamaton az európai jegybank

MTI
2002.08.01. 14:05
A várakozásnak megfelelően változatlanul hagyta kamatait csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB).

Az euróövezet központi bankja utoljára november 8-án változtatott irányadó rátáján, a változó kamatú repotendereken alkalmazott kéthetes refinanszírozási kamatminimumon, fél százalékponttal 3,25 százalékra csökkentve akkor a kulcsot. A marginális hitelkamatot hasonló arányban 4,25 százalékra, a betéti kamatot 2,25 százalékra mérsékelte; azóta nem nyúlt ezekhez a rátákhoz.

Elemzők most sem vártak kamatmódosítást, főleg nem kamatemelést, miután az eurózónában a tizenkét havi infláció a végleges adatok szerint 1,8 százalékra mérséklődött júniusban. Ez kissé több, mint az előzetes adatban szerepelt 1,7 százalék, de így is elmarad az EKB 2 százalékban megszabott felső árstabilitási tűréshatárától.

Nem sokkal az EKB-döntés bejelentése után Nagy-Britanniában, az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban is azt közölte a jegybank, hogy nem változik az alapkamat, a kéthetes repó, amely tavaly november óta 4,00 százalékos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?