Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Algéria több olajat szeretne kitermelni

MTI
2002.08.05. 16:30
Algéria hétfőn hivatalosan kérte saját napi OPEC- kitermelési kvótájának emelését, ezzel valószínűleg heves vitát indít el az olajkartell államai között. A hírre meredeken esett a határidős nyersolaj a szabadpiacon.

Az algériai energiaügyi és bányászati miniszter azt közölte, hogy a jelenlegi, 693 ezer hordó/nap engedélyezett kitermelési OPEC-kvótával szemben 1,1 millió hordó/nap kitermelésére lenne kapacitása.

A miniszter szerint országa már hivatalosan kérvényezte a kvótaemelést az OPEC-nél. A kérést a hónap folyamán később, a kartell kormányzótestületének ülésén vizsgálják meg, mielőtt a szeptemberi miniszteri konferencia elé terjesztenék.

Az OPEC adatai szerint Algéria, az egyik legkisebb kitermelő, júniusban engedély nélkül is lényegesen a kvótát meghaladó, 835 ezer hordó/nap mennyiséget termelt ki.

Néhány OPEC-tag - így például Algéria és Nigéria -, amelyek saját erőből nem tudják fejleszteni olajkitermelésüket, sajátos konfliktushelyzetbe kerültek: a külföldi befektetők elsődleges érdeke a termelés maximalizálása lenne, miközben a kormánypolitika a kitermelt mennyiség kordában tartásával próbálja a jövedelmet maximalizálni - írta a Reuters.