Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A büdzsé 14 milliárdot nyerhet a házipénztárakon

Napi Online
2002.08.06. 12:03
A Pénzügyminisztérium (PM) számításai szerint 60-70 milliárd forint halmozódott fel azon cégek házipénztáraiban, amelyek jövőre alkalmazhatják az egységes vállalkozási adót (eva).

A pénzügyminiszter a szakmai érdekképviseletekkel a múlt héten folytatott megbeszélésén beszélt arról, hogy a tárca tervei szerint a házipénztárakban eddig felhalmozott nyereséget kedvező, 20 százalékos kulcs mellett vehetnék ki az evakörbe tartozó cégek.

László Csaba elmondta, hogy az eva alkalmazásának feltételéül szabott befizetésekre részletekben is módja nyílhat a cégeknek. A körvonalazódó szakmai álláspont szerint három adóév alatt, egyenlő részletekben teljesíthetnék e kötelezettségüket az érintett társaságok.

Azoknak a cégeknek azonban, amelyek a három éven belül kiesnek az evakörből (mert éves árbevételük meghaladja a bruttó 10 millió forintot), egy összegben be kellene fizetniük a hátralévő adót.

A tárca számításai szerint az eva bevezetésében érintett vállalkozások házipénztáraiban összesen 60-70 milliárd forint nyereség halmozódott fel, vagyis a 20 százalékos kulcs mellett három év alatt 12-14 milliárd forint adóbevételhez juthat a költségvetés.

Zara László, a Magyarországi Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint kedvező ajánlat lenne a kormány részéről a három adóévre szétterített adóbefizetés, korábban arra számított, hogy egy éven belüli határidőt szab meg a pénzügyi tárca.Úgy tudjuk, egyelőre nincs döntés arról, hogy a külföldi tulajdonban lévő cégek is bekerülnek-e az evakörbe.

Szakértők szerint a közelgő EU-csatlakozás miatt kínos lenne ezeket kizárni. Az unió ugyanis diszkriminatívnak tartana egy ilyen döntést, ami akár a tagság elnyerését is késleltetheti. Zara is osztja ezeket a véleményeket, bár hozzáteszi, hogy ezen cégek száma nagyon csekély lehet ebben a társasági méretben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?