Olivér
5 °C
8 °C

A Bundesbank óv a tőzsdei bessz dramatizálásától

MTI
2002.08.06. 13:51
A német Bundesbank kedden óvott a világ tőzsdéin tapasztalható árfolyamesés dramatizálásától. A bank vezető közgazdásza szerint az árfolyamesés csak korlátozott mértékben hat a német konjunktúrára.

A közgazdász szerint ha a részvényárfolyamok 30 százalékkal esnek, ez a jegybank számításai szerint 0,1 százalékponttal viszi lejjebb a gazdasági növekedés éve ütemét. A német DAX-index az év eleje óta mintegy harmadával csökkent.

Hermann Remsperger, aki a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozott, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csupán a közvetett, tisztán számításokon alapuló hatást jelent. Ehhez jön a cégekre gyakorolt negatív hatás, mindazonáltal még ez is korlátozottnak minősíthető Remsperger szerint. Minden egybevetve, a közgazdász szerint a tőzsdék gyengeségének a konjunktúrára gyakorolt hatását nem szabad figyelmen kívül hagyni, de túlértékelni sem.

A Bundesbank becslései szerint Németországban a konjunktúra erősödik a második félévben. Az egész évre vetített növekedés azonban megközelítőleg a tavalyi alacsony szinten lesz - valószínűsítette Remsperger, aki a belföldi kereslet növekedésének gyorsulását hiányolja leginkább a gazdasági növekedéshez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?