A Bundesbank óv a tőzsdei bessz dramatizálásától

MTI
2002.08.06. 13:51
A német Bundesbank kedden óvott a világ tőzsdéin tapasztalható árfolyamesés dramatizálásától. A bank vezető közgazdásza szerint az árfolyamesés csak korlátozott mértékben hat a német konjunktúrára.

A közgazdász szerint ha a részvényárfolyamok 30 százalékkal esnek, ez a jegybank számításai szerint 0,1 százalékponttal viszi lejjebb a gazdasági növekedés éve ütemét. A német DAX-index az év eleje óta mintegy harmadával csökkent.

Hermann Remsperger, aki a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozott, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csupán a közvetett, tisztán számításokon alapuló hatást jelent. Ehhez jön a cégekre gyakorolt negatív hatás, mindazonáltal még ez is korlátozottnak minősíthető Remsperger szerint. Minden egybevetve, a közgazdász szerint a tőzsdék gyengeségének a konjunktúrára gyakorolt hatását nem szabad figyelmen kívül hagyni, de túlértékelni sem.

A Bundesbank becslései szerint Németországban a konjunktúra erősödik a második félévben. Az egész évre vetített növekedés azonban megközelítőleg a tavalyi alacsony szinten lesz - valószínűsítette Remsperger, aki a belföldi kereslet növekedésének gyorsulását hiányolja leginkább a gazdasági növekedéshez.