Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A Deutsche Bank csak félszázalékos német GDP-növekedést vár

MTI
2002.08.07. 14:57
A legnagyobb német kereskedelmi bank szerdán - 0,2 százalékkal lefelé módosítva korábbi előrejelzését - erre az évre mindössze 0,5 százalékos növekedést jósol a német gazdaságnak.

A Deutsche Bank új jóslatát a pénzintézet vezető közgazdásza, Stefan Bielmeier ismertette, és egyebek között az amerikai gazdaság fejlődésében jelentkező bizonytalanságokkal, az ottani növekedésre vonatkozó előrejelzések visszafogásával indokolta.

A Deutsche Bank az év elején még 1,6 százalékos német GDP-növekedést prognosztizált. Bielmeier szerint a mostani módosítást az is indokolja, hogy az euró felértékelődésével a német export - mely fontos tényező a növekedésben - kilátásai is rosszabbak lettek.

Az amerikai keresletet emellett az ottani sajátos problémák még tovább gyengítik, például a gyengélkedő konjunkturális és tőzsdei helyzet a vállalatok befektetési lehetőségeit is tovább rontja az Egyesült Államokban.

Mindeközben a német növekedést a magánfogyasztás nem sarkallja eléggé, mivel a lakosság mostanában inkább takarékoskodik, tekintettel az állások számának csökkenésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!