Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Deutsche Bank csak félszázalékos német GDP-növekedést vár

MTI
2002.08.07. 14:57
A legnagyobb német kereskedelmi bank szerdán - 0,2 százalékkal lefelé módosítva korábbi előrejelzését - erre az évre mindössze 0,5 százalékos növekedést jósol a német gazdaságnak.

A Deutsche Bank új jóslatát a pénzintézet vezető közgazdásza, Stefan Bielmeier ismertette, és egyebek között az amerikai gazdaság fejlődésében jelentkező bizonytalanságokkal, az ottani növekedésre vonatkozó előrejelzések visszafogásával indokolta.

A Deutsche Bank az év elején még 1,6 százalékos német GDP-növekedést prognosztizált. Bielmeier szerint a mostani módosítást az is indokolja, hogy az euró felértékelődésével a német export - mely fontos tényező a növekedésben - kilátásai is rosszabbak lettek.

Az amerikai keresletet emellett az ottani sajátos problémák még tovább gyengítik, például a gyengélkedő konjunkturális és tőzsdei helyzet a vállalatok befektetési lehetőségeit is tovább rontja az Egyesült Államokban.

Mindeközben a német növekedést a magánfogyasztás nem sarkallja eléggé, mivel a lakosság mostanában inkább takarékoskodik, tekintettel az állások számának csökkenésére.