Judit
2 °C
7 °C

Túlkínálat az ingatlanpiacon

MTI
2002.08.08. 12:04
A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. által készített ingatlanindex a második negyedévben 29,2 mutatott, ez további romlás az előző negyedévi 23,1-es értékhez viszonyítva, és a legalacsonyabb 2000 eleje óta- mondta Molnár László, a GKI ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatóján.

Az ingatlanpiac mindegyik szegmensében túlkínálat uralkodik. A lakáspiaci szereplők a legpesszimistábbak, míg a raktár- és a telekpiacon jelentős javulást jeleztek előre a GKI és a Wallis által megkérdezettek.

Az irodapiacon még mindig sok a kiadatlan helyiség - állapítja meg a felmérés. A használt ingatlanok átlagosan 3 százalékkal, az új építésűek 1-2 százalékkal lettek olcsóbbak a második negyedévben. A következő egy évben infláció alatti, 3-4 százalékos árnövekedéssel számolnak az ingatlanforgalmazók és -fejlesztők.

Az üzlethelyiségek túlkínálata Budapestre és a legnagyobb vidéki városokra jellemző. Molnár László rámutatott: jelenleg is folynak fejlesztések, így a jövőben tovább nő a kínálat, a kereslet ezzel nem tart lépést. Hozzátette: a fővárosban tavaly 20 százalékkal nőtt az új irodák alapterülete, az idén további 10 százalékos bővülés várható a már megkezdett ingatlanfejlesztések alapján.

Az üzlethelyiségek eladási ára a második negyedévben minimálisan 1 százalékkal nőtt, a következő egy évre 3-4 százalékos árnövekedést prognosztizáltak.

Az idén április-júniusban "állt" a lakáspiac - fogalmaz elemzésében a GKI és a Wallis. A panellakások már csak jelentős diszkonttal adhatók el, a kedvező hitellehetőségek miatt nőtt a kínálat, a kereslet azonban a használt lakások iránt nem élénkült számottevően.

Az elemzés szerint az új lakások négyzetméterenkénti ára a következő 12 hónapban 6-8 százalékkal, a használt lakóingatlanoké 3 százalékkal emelkedik. Az idén a második negyedévben átlagosan 1 százalékkal mérséklődött a használt lakások négyzetméterenkénti ára, míg az új lakásoké 3 százalékkal nőtt.

A raktárak és a telkek ára a prognózisok alapján a következő egy évben 6, illetve 11 százalékkal, vagyis infláció feletti mértékben növekszik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?