Soros szerint szétesett a világ pénzügyi rendszere

2009.02.21. 10:49 Módosítva: 2009.02.21. 11:49
Mesterségesen tartják életben a világ pénzügyi rendszerét, mondta Soros György, aki a Columbia Egyetemen beszélt a válságról. A magyar származású üzletember szerint még nem értük el a mélypontot, és a helyzetet a Szovjetunió széthullásához hasonlította.

A világ pénzügyi rendszere szétesett, és még nem látszik a válság megoldása, nyilatkozta pénteken Soros György egy a Columbia Egyetemen rendezett vacsorán. A szétesés súlyosabb, mint a nagy gazdasági világválság idején a 30-as években, tette hozzá, és a jelenlegi helyzetet a Szovejtunió felbomlásához hasonlította.

A Lehman Brothers csődje fordulatot jelentett a piaci rendszer működésében, állította: „Megértük a pénzügyi rendszer összeomlását. Ezért infúzióra kötötték, és még mindig mesterségesen tartják életben. Semmi jele nincs annak, hogy már elértük volna a mélypontot."

A Fed volt elnöke is pesszimista

Ugyanezen a konferencián hasonlóan nyilatkozott Paul Volker, Barack Obama egyik tanácsadója, és a jegybank szerepét betöltő amerikai Fed volt elnöke.

Volker arról beszélt, hogy a világ más országaiban még gyorsabb ütemben esik vissza az ipari termelés, mint az Államokban.

„Nem tudok felidézni ilyen gyors hanyatlást, ami a világban mindenhol egyszerre zajlott volna le, talán még a nagy világválság idején sem volt ennyire nagy a zuhanás" - mondta.