Az európai élmezőnyben vagyunk

2014.02.24. 15:22

Az állítás: Varga Mihály a Material Plastik Kft. új üzemcsarnokának átadásán azt mondta, hogy "visszakerültünk az európai gazdaság élmezőnyébe, kezdjük visszanyerni a 2002-ben elveszített pozícióinkat".

Ezt az MTI szerint azzal indokolta, hogy "a magyar gazdaság tavaly negyedik negyedévi 2,7 százalékos bővülése azt jelenti, hogy az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarország produkálta a negyedik legnagyobb növekedést, és vezeti a visegrádi négyek mezőnyét is."

A tények: Hosszú távon is stagnálás közeli helyzetbe került a magyar gazdaság. Egy negyedéves adatból hosszabb távra jósolni pedig megtévesztő lehet. 

Az ítélet: Hamis, esetleg teljesen értelmetlen.

Értelmetlen egy negyedéves adatból bármilyen hosszabb távú gazdasági folyamatra következtetni, hiszen azt rövid távú gazdasági intézkedések, például a Növekedési Hitelprogramban egyébként pocsék hatékonysággal kiszórt milliárdok vagy az állami beruházások is indokolhatják, az autóipar kibocsátása is véges, nem hivatkozhatunk éveken át arra, hogy egyszer majd igazán beindul a kecskeméti Mercedes-gyár. 

Olyan tetszőleges mutatót pedig a kormány bármikor fog találni, amiben éppen jobbak vagyunk, mint előző évben vagy negyedévben, így ezek alapján nagy javulást lehet majd mutatni, de az ország boldogulását tartósan a hosszú távú folyamatok alakítják.

A külföldi elemzők szerint a gazdaságunk alapvető, strukturális gondjait olyannyira nem sikerült megoldani, hogy a magyar gazdaság tartósan stagnálás közelihelyzetben marad az évi 2 százalék körüli növekedésével. Miközben a környező országoknak jóval nagyobb növekedést jósolnak, a gyakran optimistának számító Világbank szerint például a visegrádi országok mindegyike faképnél hagy minket. 

 

De nézzük meg a mostani kormány kedvenc nemzetközi szervezetét, az OECD-t, hogy pár hete ők hogyan látták az Európa élmezőnyéhez tartozó magyar gazdaság növekedési kilátásait:

 

Érdemes örülni a jó negyedik negyedéves GDP adatnak, ahogy annak is, hogy előtte meg jó volt az idő, ami jól jött a mezőgazdaságnak. De azért ebből kiindulva az európai gazdaság élmezőnyét beharangozni még erősen megalapozatlan.