Hány hamis állítás fér egyetlen kampányvideóba?

2014.03.18. 13:58

Tudta ön, hogy mennyi minden fér bele Orbán Viktor hivatali idejének egyetlen percébe?

Ezzel a kicsit homályos mondattal indít a kormányváltók legújabb, számokkal sokkoló pörgős kampányvideója, amelyben simicskázástól stadionépítésen át, emigráló magyarokig szinte mindent belezsúfolnak, amivel kampányolni lehet.

Az Orbán-rezsim károkozása egy percben

A ketyegő óra, a felvillanó számok azt sugallják, hogy minden perc drága: mialatt ezt az egyperces videót végignézzük, az alatt is elképesztő dolgok történnek az országban. Egy perc alatt a Simicska-birodalom két és fél millió bevételt termel, négy magyar hagyja el a hazáját, egymilliárdot vesznek el az oktatástól stb.

A film fő üzenete, hogy "ha ennyi kárt tesz az Orbán-rezsim egyetlen perc alatt, mit tennének, ha kapnának még négy évet." Az ötlet nem túl újszerű, de ettől még ütős is lehetne. A gond csak az, hogy sehogyan sem jön ki a matek.

Nem úgy értették

Az Együtt 2014-től megtudtuk, ők a videóban közölt számokat nem 365 nappal és 24 órával számolták, hanem kizárólag Orbán Viktor 8 órás munkaidejével és 251 munkanappal kalkuláltak. Szerintük ez jelenti egy miniszterelnök hivatali idejét, vagyis azt nem Orbán beiktatásától, hanem minden nap reggel nyolctól kalkulálják.

Azt mondták, hogy számos, a videóban közölt szám friss, hozzáférhető adatok híján szakértői becslésekre és korábbi trendek kivetítésére épül, a migrációs adatoknál pedig nem az Eurostat számait, hanem többek közt például a német statisztikai hivatal közléseit vették alapul, és abból próbáltak következtetéseket levonni. Az államadósságnál pedig kitalálták, hogy hozzászámolják az elköltött nyugdíjpénzeket is.

(Mondjuk ha a pártszövetség egy cég lenne, ez meg a reklámja, a GVH már alighanem lóbálná a furkósbotot az elmaradt apróbetűs részek miatt.)

Azt állítják, hogy a Simicska-cégbirodalom egy perc alatt 2 609 662 forint bevételt termel. Ez – 525 600 perccel számolva – egész évre 1371 638 347 200 forint lenne, ami még azzal együtt is túlzónak tűnik, hogy a kiterjedt cégháló tagjai valóban jelentős közbeszerzéseket nyernek. Az összesítés persze elég nehéz, de az Index számításai szerint a birodalom zászlóshajóját jelentő Közgép egyedül és konzorciumban tavaly "mindössze" 400 milliárdot vitt.

De nem ez a legnyilvánvalóbb lódítás a videóban. Hanem például a következő: azt állítják, egy perc alatt négy magyar hagyja el a hazáját, hogy külföldön kezdjen új életet. Ez egy évre felszorozva 2,1 millió embert jelentene. Csakhogy az Eurostat statisztikái ezt az első hallásra is képtelenségnek tűnő adatot nem támasztják alá. A legfrissebb adat 2010-es, ekkor alig több mint 11 ezer magyar emigrált, és ha azóta volt is növekedés, nem feltételezhető, hogy kétszázszorosára ugrott az országot elhagyók mértéke. 0,02 ember percenként persze kicsit bénán hangzik egy kampányvideóban.

Azt állítják, hogy 664 840 forintot vonnak ki az egészségügyből egy perc alatt. Ez 349 milliárd forintra jön ki egy év alatt. Hasonlóan drámai csökkenést nehéz kiolvasni az elérhető adatokból, az állami egészségügyi kiadások évek óta a GDP 5 százaléka körül mozognak. A KSH szerint 2010-ben 1 384,4 milliárd ment a költségvetésből egészségügyre, 2011-ben 1 430,6 milliárd, egy évre rá 1 424,0 milliárd.

Ugyanez a helyzet az oktatásra vonatkozó számokkal is. Azt írják, egy percben 1 068 227 forintot vonnak ki az oktatásból. Ez évesítve 561 milliárd forint. Csakhogy a KSH adatai ezt sem támasztják alá. Az állami költségvetésben nagyjából a GDP 4-4,5 százalékát költjük oktatásra, 2011-ben ez mintegy 1212 milliárd forint volt. Néhány százalékkal kevesebb ugyan, mint 2010-ben, de a videóból kiolvasható 561 milliárd több mint 50 százalékos csökkentést jelentene.

A videóban elhangzik, stadionfejlesztésre 588 479 forint megy el percenként. Ez 309 milliárd forint lenne egy évben. Ugyan valóban sok pénz megy stadionépítésre, a jövő évi költségvetés szerint a stadionra szánt összeg a videóban állítottnak mindössze az ötöde.

Mindeközben 10 375 166 forinttal nő az államadósság percenként, állítják, csakhogy ez 5453 milliárd forint egy évben. Ez azt jelentené, hogy durván az államadósság a GDP 18 százalékával nő évente, ez viszont teljes képtelenség. Ebben az évben a valós növekedés az 1000 milliárdot sem éri el, összességében inkább azt lehet mondani, hogy a GDP-arányos mértéke érdemben nem változott az elmúlt években.