Orbán megint meghajlította az igazságot

2014.08.15. 10:55 Módosítva: 2014.08.15. 10:57
Az állítás:

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a jó második negyedéves GDP-adat egyik magyarázata, hogy "a magyar emberek dolgozni akarnak". Ezzel kapcsolatban számok is előkerültek. Orbán, ahogy már korábban is többször, megint arról beszélt, hogy "2010-ben 1,8 millió dolgozó ember fizetett adót Magyarországon, jelenleg viszont a számuk 4,1 millió". De igaz, amit ezzel sugallni akar?  Tényleg megdupláztuk a foglalkoztatottságot?

Az ítélet:

Értelmetlen, Orbán almákat hasonlít össze narancsokkal. Csak az "adófizető" nagyon korlátozott értelmezése esetén lehetne igaz ez az állítás, a józan ész szerint viszont semmiképp.

A tények:

Orbán már tavaly nyáron is emlegette az 1,8 millió adófizetőt, amely szerinte most hirtelen több mint a duplájára nőtt.

A miniszterelnök eleve csak személyi jövedelemadóról beszélhetett – pedig ezen kívül rengeteg más adó is van. Kezdhetjük például a világ legmagasabb, 27 százalékos áfájával, amit minden megvásárolt termék után megfizetünk. Elég nagy tétel még az, amit a munkáltatók fizetnek a bérünk után járulékok formájában is (ezt technikailag nem mi fizetjük, de a mi bérünket terheli).

Ha pedig az szja-t fizető emberek számát nézzük, a NAV adatai szerint azt látjuk, hogy az állítás egyszerűen hamis:

 

De akkor mégis, mi az érvelés alapja? Az mfor.hu-nak már egy korábbi beszéd után válaszolt a Nemzetgazdasági Minisztérium, ahol részletesen elmondják, mégis hogy jön ki a matek. Az érvelés elég erőltetettre sikerült: azon alapul, hogy a korábbi adatból kivonják azokat, akik kedvezményeket kaphattak, most viszont a bruttó adatot nézik, bármiféle kivonás nélkül.

Az NGM válasza szerint:

  • 2010-ben 3,9 millió fő élt bérből.
  • Ebből a 3,9 millióból viszont levonták a részmunkaidőben dolgozókat, a Start-munkásokat és azon magánszemélyeket, akik csak pár hónapra voltak bejelentve, illetve még azokat is, akik örökölt vagyontárgyat értékesítettek. Így maradt 3,1 millió bérből élő.
  • Ebből a 3,1 millióból legalább 1,3 millió biztos, hogy nem fizetett adót, mert érvényesítették az adójóváírást, vagy egyéb kedvezményeket (lakáscélú hitel kedvezménye, 3 gyermek után családi kedvezmény, súlyos fogyatékosság miatti személyi kedvezmény, önkéntes pénztári befizetésekhez fűződő kedvezmény stb.) vettek igénybe. Ha a 3,1-ből levonjuk az 1,3-at, megkapjuk az Orbán által emlegetett 1,8 millió adózót.

A mai adózók számából ezzel szemben nem vonnak ki semmit. Sem a közmunkásokat, sem a külföldön dolgozókat (a kettő együtt legalább 3-400 ezer ember), sem azokat, akik családi adókedvezményt kapnak, sem a részmunkaidősöket, senkit. Bár tény, hogy sok adókedvezmény (például az adójóváírás) megszűnt, ám ezek azokat az alacsony jövedelműek érintik, akik egyébként sem adtak hozzá sokat az állam bevételeihez (cserébe viszont sokkal kevesebb elkölthető jövedelmük maradt, tehát nekik lényegesen romlott az életszínvonaluk).