Vidéken 20 százalékot is lehet alkudni

2013.08.09. 07:43

Az elmúlt két évben júliusban a szezonalitásnak megfelelően visszaesett a forgalom, idén azonban nyár közepén a júniusinál 5 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát, írja a Napi Gazdaság. Az első hét hónap 48 ezer tranzakciót hozott és a nyári hónapoktól eltekintve folyamatos a havi növekedés a Duna House (DH) szerint.

A tanácsadó jelentős különbséget regisztrált a két országrészben vásárolt ingatlanok négyzetméterárában. A panelpiacon 15, a téglaépítésű lakásoknál 30 százalékos az eltérés a nyugati országrész javára. Itt a 200 ezer forint fölötti átlagot azonban elsősorban a Balaton-parti tranzakciók torzítják − hangsúlyozza a DH, a tóparton ugyanis a 400-500 ezer forintos négyzetméterárú adásvételek tették ki a vásárlások zömét.

Budapesten a budai oldal és a belváros téglalakásai valamivel 300 ezer forint alatt keltek el, Pesten ezeket 230 ezer forintos átlagáron vették.

A családi házak eladóinak vidéken átlagban 8 százalékot kellett engedni a vevők megjelenéséhez, akik további 11 százalékot alkudtak. A  fővárosban 6 százalékos árlevitel és 9 százalékos alku volt a jellemző. A téglalakásoknál 4−6 százalék az árlevitel átlaga és 6 százalék körüli az alku, paneleknél pedig még alacsonyabb. Összességében 5 százalékot kellett engedni az árból az érdeklődés kiváltásához, az alku mértéke vidéken 8, Budapesten 6 százalék volt.