Most érdemes ingatlanba fektetni

2013.08.12. 08:28 Módosítva: 2013.08.12. 08:29

Az FHB Lakásárindex adatai szerint több mint négy éve csökkennek mérsékelten, de folyamatosan a magyarországi lakásárak. Az FHB Lakásárindex 2013. első negyedévi adatai szerint a lakásárak 2 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest.

Az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete ezzel párhuzamosan 2,6 százalékkal növekedett az év első negyedévében, ami együttesen növelheti a lakások iránti keresletet: 2013-ban kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméternyi lakásért, mint az utóbbi 13 évben bármikor. Az FHB szerint idén a jövedelmek emelkedése mellett a lakásárak lassú csökkenése várható, kedvezőbbé téve a lakásvásárlást.

Magyarországon lassú a kilábalás

Több európai országban növekedés történt 2008 és 2012 között, azaz a válság már nem érezteti hatását. Magyarországon azonban folyamatos az árcsökkenés, több, a válságtól különösen sújtott országhoz hasonlóan. A válságból való kilábalás differenciált. A magyar lakáspiacon még nem érzékelhető a fellendülés, hanem a dél-európai országokhoz hasonlóan további lassulást szenvedett el a válság kitörése óta is.

Az eladósodottabb országokban 2010 óta általában csökkent a GDP-hez viszonyított állomány mértéke. Magyarországon a végtörlesztés hatására nagyot csökkent az állomány, míg kelet-közép-európai régiónk többi országában a GDP-hez mérten is növekedett a jelzáloghitelezés.

Az új lakások piaca kimerült

A lakásépítések is tovább csökkentek az év elején: 2013 júniusáig 2680 új lakást adtak át Magyarországon, ami az előző év első negyedévével összehasonlítva további lassulást jelent. A kiadott építési engedélyek száma sem ad okot a bizakodásra. A csökkenés ugyanakkor nem egyenletes az országban. Az ország nyugati-középső tengelye mentén lévő megyékben volt kisebb a csökkenés; Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb a visszaesés.

Korszerűsíteni kell

A népszámlálás megerősítette a szakmai közhelyet, miszerint a hazai lakásállomány korszerűsítésre szorul. A magyar lakásállomány megújulása elsősorban a meglévő állomány korszerűsítésétől várható. Energetikailag a legnagyobb megtakarítás a családi házakon valósítható meg.

Jobban élünk

A lakáspiac keresleti oldalán álló háztartások jövedelmi és foglalkoztatási helyzete erős korlátja az árak és a tranzakciószám növekedésének. Új tendencia, hogy a csökkenő infláció következtében a reálbérek növekedésére lehet számítani, s amennyiben ez a folyamat tartósnak bizonyul, akkor ez növelheti a keresleti oldal erejét.

Élénkül a hitelezés

Csökkennek a betéti és hitelkamatok is. Az MNB szerint a piaci lakáshitelek THM szintje már átlagosan 10 százalék alá csökkent, és az államilag támogatott hitelek akár 6-7 százalék induló kamattal igényelhetőek, az FHB Állami Támogatott Hitel konstrukció új lakás építésére, vásárlására például 6,00 százalék induló kamattal igényelhető, 6,62-8,17 százalék THM mellett. Valószínűleg a kedvező támogatási és kamatfolyamatoknak tulajdonítható, hogy a hitelezés is élénkült az év első részében. Az év második felében keresletet támaszthatnak a lakáspiacon a felsőfokú tanulmányaik miatt költözők és a felújítók is.