Augusztusban sem pörgött fel a lakáspiac

2013.09.09. 14:47

Augusztusban összesen alilg több mint hétezer ingatlan adás-vétel történt a lakáspiacon - írja a  Duna House a legújabb elemzésében.

Két éve tizenöt százalék, tavaly két százalék volt az augusztusi többlet az előző hónaphoz képest, idén azonban hét százalékot esett vissza. Az idei összes forgalom így kicsit több, mint 55 ezer ingatlan adás-vételnél tart, ami szinte pontosan a 2011-es adatoknak felel meg. Akkor az első 8 hónapban csupán egy százalékkal kevesebb tranzakció volt. Tavaly ugyanekkor a végtörlesztési és befektetői hullám miatt 19 százalékkal magasabb volt a forgalom, de ha csak a nyári hónapokat nézzük, akkor csekély - két százalék - az eltérés.

Ha a tranzakciószám nem is magas, a Duna House szerint az augusztus év második legerősebb hónapja volt április után az új vevők regisztrációit tekintve. Így két hónap alatt 4 százalékponttal nőtt az ingatlanközvetítő Keresletindex.

Augusztusban nagyon hasonló áron vásárolták a lakásokat az ország két felén. A panelek 120 ezer forint felett, a téglalakások négyzetméterenként átag160 ezer forint körül keltek el . Pesten a panelek átlagos négyzetméterára160 ezer forint, míg a téglalakásoké 234 ezer körül mozgott. Ugyanez az érték Budán a paneleknél 185 ezer, és tégla építésű lakásoknál 282 ezer forint volt. A belvárosi polgári lakások átlagos négyzetméterára 266 ezer forint körül mozgott.

A vevők továbbra is a „jó” és „nagyon jó” állapotúra értékelt használt lakásokat veszik. A felújítandó lakásokra Budapesten 8 százalék, Nyugat-Magyarországon 9 százalék volt az érdeklődés, a többi régióban pedig elenyésző.

A 13. kerület a legnépszerűbb

A júliusban legnépszerűbb XIV. kerület augusztusra visszaesett a 4. helyre. A listavezető most a XIII. kerület, amely 18 százalék körüli érdeklődéssel tartja maját stabilan. Kicsit javult a belváros népszerűsége is, ahol az ötödik kerület a legkeresettebb. A listát továbbra is a XXIII. kerület zárja, ide a válaszadók egy százaléka sem költözne.

Budapesten 20-, de vidéken is 18 százalékot esett vissza a családi házak ára.  A legmasszívabb árcsökkentést, 13 százalékot, a fővárosban alkudták ki, ennek az átlalgos mértéke vidéken 5-6 százalék volt.

A Duna House felmérése alapján 32-31 százalékkal a fővárosi tranzakciók nagy részét az első lakásukat vásárlók és a befektetők tették ki. Az utóbbiak költöttek többet, ők 12,3 millió forintért vásároltak, míg a az elsőlakás-váráslók átlag 9,4 milliót költöttek. Minden harmadik vevő a 30-as korosztályt képviseli Budapesten, ők 11 milliós átlagáron vásároltak ingatlant. Vidéken 28 százalék volt az elsőlakás-vásárlók, és 23 százalék a befektetők, illetve nagyobb lakásra váltók aránya. Ők vették a nagyobb és drágább, 15 millió forintot is megközelítő ingatlanokat. Magas volt vidéken a magukat beosztottnak vallók aránya (több mint 50 százalék) a vevők között. Ők vásároltak a legalacsonyabb áron, átlag 8 millió forint körül.

Budapesten az eladók között megnőtt nagyobb lakásba vágyók aránya 45 százalékka. Ők átlag 43 négyzetméteres ingatlanokat adtak el, hogy aztán egy átlag 75 négyzetmétereset vásároljanak. Vidéken 36 százalék volt augusztusban a nagyobb lakásba vágyók és az örökölt ingatlanjukat értékesítők aránya. A nagyobb lakásba költözők itt 9,5 millióért adták el átlag 61 négyzetméteres lakásukat. Közel minden harmadik eladó vállalkozónak vallotta magát, ők átlag 12,3 millió forintért adták el az ingatlanjukat.

A nagyobb méterű ingatlanokat keresik

Vidéken nőtt a nagyobb méretű ingatlanok forgalma az egy évvel ezelőttihez képest. Tavaly augusztusban 8 százalékkal többen vettek 80 négyzetméter alatti ingatlant mint idén, így szinte duplájára nőtt a 80-100 négyzetméteres lakások aránya az összes adás-vételből.

Budán12 százalékkal kevesebb volt idén augusztusban a 60 négyzetméter alatti lakások forgalma, mint tavaly és nőtt a nagyobbaké. Itt azonban a legnagyobbak, vagyis a 140 négyzetméter fölöttiek aránya is visszaesett 6 százalékról 2 százalékra. A pesti oldalon nincs ilyen trend, csak apróbb elmozdulások figyelhetők meg. Továbbra is a 40-60 négyzetméter közötti lakások a legnépszerűbbek, ezt követi a kisebb 20-40-, majd a nagyobb 60-80  négyzetméter közötti méretsáv.