Eladták Buda legértékesebb telkét

2013.09.27. 14:47

Buda egyik legértékesebbnek tartott 12,6 hektáros területét, az Akadémia Parkot 10,1 milliárd forintért egy svéd projektcég vásárolta meg. Az SCD-csoporthoz tartozó, felszámolási eljárás alatt lévő Akadémia Park Kft. egyik legjelentősebb, de félbemaradt budapesti fejlesztését a meghirdetett irányár felett, 10,1 milliárd forintért értékesítette a felszámoló Cash&Limes Zrt. A vételárat a még nyitott ügyek lezárását követően utalják át – legkésőbb az év végéig.

A Hűvösvölgyben lévő 12,6 hektáros terület és az ezen elhelyezkedő két felújított irodaépület – az Officinum és Trafó irodaház – vevője egy svéd projektcég. A Napi. hu értésülési szerint a cég mögött egy orosz befektető áll.

 

Az egykori kadétiskolára kidolgozott fejlesztési elképzelések közül eddig csupán a két irodaház valósult meg, az önálló városközpont, szórakoztató- és sportlétesítmények nem. A fejlesztés folytatódik, ám azt még nem tudni, hogy milyen ütemezésben. Mivel a terület többi épületére még nincs érvényes építési engedély, a legkorábbi dátum a kezdésre 2014 nyara-ősze. A Napi. hu értesülése szerint a különlegesnek számító „városrész” megépítését az orosz befektető is tervezi.

A vételáron az ingatlanfejlesztést hitelező két bank, az OTP és az MKB osztozik majd. Ők ketten 16 milliárd forintnyi hitelt nyújtottak a beruházásnak. Az Akadémia Park Kft.-nek 5 százalékban a II. kerületi önkormányzat is tulajdonosa volt. A kerület 6,819 milliárd forintot fizetett az államnak az egykori kadétiskola területéért, majd az SCD 6,851 milliárdért vette meg ezt. A II. kerület 32 millió forintot, plusz egy ötszázalékos üzletrészt szerzett a projektcégként létrehozott kft.-ben, ráadásul a 99 évre használati jogot kaptak a telken álló lovardára is.