Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Újranyitnák az Úttörő Áruházat

2013.10.16. 13:03
Ismét áruházzá alakítják az egykori Úttörő Áruházat. A pesti belváros emblematikus épületét egy befektetőcsoport vásárolta meg 300 millió forintért, az átalakítás jövő év elején indul.
16735
Fotó: FORTEPAN

Áruház vagy üzlet lesz az egykori Úttörő Áruház egyik szárnyából. A pesti belváros évek óta bezárt épületét ugyanis egy befektetőcsoport vásárolta meg a közelmúltban az V. kerületi önkormányzattól.

Az épületre elővételi joggal rendelkezett a főváros is, de a közgyűlés szeptember végén úgy döntött, nem veszi meg a meglehetősen lepukkant épületet. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya a Napi kérdésére elmondta, hogy azért nem éltek az elővételi joggal, mert sem pénzük nincs erre, sem elképzelésük nem volt arra vonatkozóan, hogy mit kezdjenek az épülettel.

A vevő, az Emeletesház Ingatlanforgalmazó Kft. 300 millió forintot fizetett az épületért az V. kerületi önkormányzatnak. Az épületegyüttes - amelynek egy részét már eladták, ott szálloda épült - meglehetősen rossz állapotban van, hiszen évek óta üres, és hajléktalanok vették birtokba. Az épülettömb másik részében lakások vannak, míg a harmadik egységet - amelynek területe 1400 négyzetméter - vette most meg az Emeletesház Kft.

Örül a kerület

"Számos támadás érte az önkormányzatot az épület miatt a média és a lakosság részéről is, mivel a hideg idő beálltával illetéktelenek betörtek oda, rongáltak és járványügyi-közegészségügyi szempontból is aggályos volt a tevékenységük. Ezért is örvendetes, hogy rendeződik az ingatlan helyzete, amely nemcsak az ott lakóknak, hanem a környező üzletek tulajdonosainak is jó hír" – írja közleményében a belvárosi önkormányzat. Szerintük egyébként a hatalmas átmenő forgalom és a keskeny járda miatt nehéz bérlőt találni a Kossuth Lajos utcai üzlethelységekre, ezért is örülnek annak, hogy megoldódik az egykori Úttörú Áruház sorsa.

A cég vezetője, Ferke Tamás a Napi.hu-nak elmondta, hogy a négyzetméterenkénti 215 ezer forintos vételár nem tükrözi a valós értéket, mert a területből csak 500 négyzetméter a földszinti, jól hasznosítható rész, ugyanakkora a pince és 250 négyzetméteres a galéria, amit várhatóan el kell bontani.

16736
Fotó: FORTEPAN

A projektcég - amelynek saját tőkéje a cégadatok szerint 300 ezer forint - a szükséges engedélyek megszerzését követően először a homlokzatot kívánja felújítani, majd a földszinten üzletet, vagy kisáruházat nyitnak. Hogy ebben mit forgalmaznak majd, az még nem eldöntött - mondta el kérdésünkre Ferke Tamás, aki szerint az épület felújítása előre láthatóan több száz millió forintba kerül majd.