Ezeket a lakásokat keressük

2013.10.29. 11:13 Módosítva: 2013.10.29. 11:16

A XIV. kerületi, 9 milliós és a drága II. kerületi ingatlanokból fogy manapság a legtöbb a fővárosban. Mindkettőből nagyjából 350 darabot lehet évente eladni, legalábbis így volt ez az elmúlt 3 évben és nagyjából idén is így alakul. A Duna House (DH) elemzése szerint nagyon kevés a vevő (a korábbiak fele), így manapság az tud eladni, akinek a megfelelő helyen a megfelelő (alacsony) áron van eladnivalója. 

A XI. és XIII. kerületekben évi kb. 2500 tranzakció történik, ezzel a főváros legforgalmasabb régiói. A XI.-ben ráadásul a 9 és a 10 milliós ingatlanokra is 300-300 vevő jut évente, amely a már említett XIV. kerületi, 9 millióért vásárolt lakások kategóriája után a két legnagyobb adat. Ez utóbbi kerület egyébként szintén dobogós az évi 2200 körüli ingatlan adás-vétellel.

A külön vizsgált 25-50 millió közötti kategóriában az V. és a II. jeleskedik. Az V. kerület azért, mert az összes eladott ingatlan harmada ebből az árkategóriából kerül ki, ami mennyiségét tekintve évente kb. 220 darab tranzakciót jelent. A II. kerületben valamivel kevesebb az ilyen lakások aránya. 

A legolcsóbb, 5 millió forint alatti ingatlanokból a VIII. kerület van az élen. Itt évente összesen 1400 körüli adás-vétel történik, amelynek a 15 százaléka az említett 5 milliós ár alatt realizálódik,ez nagyjából 210 darab eladott lakást jelent. 

A DH elemzője, Rutai Gábor szerint az átlagos állapotú téglalakásoknál 5-6 százalékot lehet alkudni a meghirdetett árból, a paneloknál ez a szám valamivel kevesebb. Az elemző szerint a vevők az energetikai tanúsítványt nem használják jól, hiszen nem előre kérik, így nem befolyásolja a döntésüket, sokszor csak az adásvételt intéző ügyvéd figyelmeztet, hogy ennek a beszerzése kötelező. Rutai szerint ebben a hozzáállásban csak lassú változás várható.