Az újgazdagok vegyenek példát Semseyről

2013.12.05. 15:37

Átadták csütörtökön a felújított Semsey-kastélyt Balmazújvárosban, az épület 405 millió forintból újult meg, közölte a távirati iroda.

Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára az átadón azt mondta, hogy „a kormány azt a filozófiát követi, amit a nemzet nagyjai": a magaskultúrára, a tudományokra és a sportra költött pénz a nemzet felemelkedését szolgálja. Lázár János szerint a kastély névadó családja is ezt a filozófiát követte, Széchenyi István után Semsey Andor és családja vállalt a legtöbbet a 19. században Magyarország kulturális és tudományos fejlődéséből.

Lázár szerint a Semsey család példa lehet a haza és a szülőföld iránti elkötelezettségre mindazoknak, akik az elmúlt 23 évben jelentős vagyonokat halmoztak fel. A Semsey-kastély 1805-ben készült el, a mostani felújításnál közösségi tereket és múzeumot alakítottak ki. A felújításhoz uniós és kormányzati pénzt használta.

Elmondta, már felújították, illetve tervezik felújítani a gödöllői, az edelényi, a füzérradványi, az ókígyósi és a keszthelyi kastélyt, a sárospataki várat, továbbá vadászati múzeumot alakítanak ki a hatvani Grassalkovich-kastélyban, és Eszterházán létrehozzák a Haydn Intézetet.