Ödön
1 °C
11 °C

Mivel lehetne felpörgetni az ingatlanpiacot?

2014.03.17. 15:08

A következő kormány ezekkel a fő lépésekkel tudná felpörgetni a lakóingatlan-piacot az Otthon Centrum és az Otthon Centrum Hitel Center szerint:

  • a félszocpol bevezetése
  • az újlakás-áfa csökkentése,
  • állami garancia hitelátváltásra,
  • további kamattámogatás a lakáshitelekre.

Szóval sok pénzt kérnek az államtól

Az ingatlan- és hitelcégek szakemberei most összegyűjtötték, melyek a legfontosabb területek, amelyekre az új lakáspolitikának fókuszálnia kellene, hogy beinduljon a hitelezés és a lakásvásárlás:

  •  Keresletélénkítés félszocpollal

A „félszocpol” (a használt lakás vásárlására igényelhető vissza nem térítendő támogatás) bevezetése időről időre felröppent a hírekben, de idáig konkrét tervekről nem olvashattunk, pedig valóban nagy segítséget jelentene a lakáspiacnak, ha az állam adna pluszpénzt a vásárlóknak.

A már életben lévő szocpollal szemben ez a támogatás a piac nagyon jelentős szegmensét, a teljes forgalom több mint 95 százalékát kitevő használtlakás-piacot érintené, így valóban kézzelfogható hatása lehetne.

A szakemberek szerint fontos, hogy a támogatás összegének elég magas legyen ahhoz, hogy új keresletet tudjon a lakáspiacra vonzani és az is, hogy az energetikai vagy a szociális szempontok ne szűkítsék túlzottan az igénylők és ingatlanok körét.

  •  és kamattámogatással

Már jelenleg is elérhetőek a lakáscélú hitelek futamidejének első 5 évében állami kamattámogatást nyújtó konstrukciók. Bár 2013 nagy részében elég versenyképes kondíciókat nyújtottak, nem tudtak jelentős mennyiségű új keresletet vonzani a lakáspiacra, ezért fontos lenne a feltételek további módosítása.

Még több pénzt kérnek

Érdemes lenne például felülvizsgálni és a jelenlegi kamatkörnyezethez igazítani a támogatott hitelek kamatainak jogszabályban rögzített 6 százalékos alsó határát. Másrészt a hitelkeresletet a jobb kiszámíthatóság miatt jelentősen növelné, ha a támogatási időszak megduplázódna 10 évre, vagy akár a teljes futamidőre kiterjedne.

  • vagy önerőhöz juttatással

A hitelezési kondíciók mellett az önerő előteremtése is kulcskérdés. A félszocpol esetében is fontos lenne, hogy ezt a támogatást a bankok általánosan és teljes körűen beszámíthassák az önerőbe. Megnehezíti a lakáscserét, hogy az értékesítési idők jelentősen megnövekedtek, hiszen gyakran kerülnek a családok olyan helyzetbe, hogy a kiszemelt, új otthon már megvan, de a megvásárlásához szükség van a régi lakás értékesítésére is, ami viszont elhúzódhat.Egy állami támogatású költözési hitel, ami pont ebben az átmeneti állapotban az értékesítendő régi lakás terhére nyújtana hitelt sokat segíteni a lakáspiac felpörgetésén. Egy rövid futamidejű, maximum 2 éves, egy összegben visszafizetendő, alacsony (0–2,5 százalékos) kamatú hitel jó megoldás lenne. 

  •  Bedőlt hitelek

A lakáspiac jövője nagymértékben függ attól, hogy a banki hitelportfóliókban lévő, a bedőlt hitelek fedezetét adó – 2014 elején nagyjából 120 ezer – ingatlant hogyan és mikor vezetik ki a portfóliókból.

Így a probléma 2014 után is jelentős maradt, és bár a nagyszámú piacra dobásból adódó kínálati ársokk és árcsökkenés sem a bankok, sem a lakosság érdekében nem áll, további szabályozói beavatkozásra lesz szükség. Az árverési kvótarendszer eddig nem tudta megoldani a problémát, az Otthon Centrum tapasztalatai szerint a bankok is a piaci értékesítést preferálják az árverések helyett.

Meg még annál is több pénzt

A szabályozási környezetnek ezt is figyelembe kell vennie, és egyensúlyt teremtenie a banki hitelportfólió tisztulásának üteme és piacra kerülő nyomott árú ingatlanok száma között, azaz az árcsökkenést elkerülve a leggyorsabban tisztuljanak ki a banki portfóliók.

  •  Állami garancia

A szakemberek szerint a devizahitelek forinthitelre váltása esetén az LTV mutató (a hitel összegének és a fedezet értékének hányadosa) 80 százalék fölötti részére vállalt állami garancia jelentősen megkönnyíthetné az árfolyamkockázat kiküszöbölését, a devizahitelek forintosítását.

  •  Újlakás-áfa csökkentése

A lakásépítések zuhanórepülése, valamint az újlakás-eladások egyre csökkenő aránya komoly problémákra utal az új építésű lakások piacán. A bizalomhiány az egész lakáspiac teljesítményére kihat, de amíg a használt lakások piacán a demográfiai változások évről évre kitermelnek egy alacsony szintű, de stabil keresletet, az új építésű lakások piaca kitartóan zsugorodik.

A bizalom helyreállítása közvetlen eszközökkel viszonylag nehéz, ehhez a gazdasági környezet, a háztartások saját jövedelmi helyzetükre és jövőjükre vonatkozó várakozásainak javulása kell. 

 

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?