Megmutatjuk, hol hirdesse az eladó lakását

2014.04.28. 13:08 Módosítva: 2014.04.28. 15:24
Ingatlanhirdetési kampánya közepén megváltoztatta nevét az Apród.hu, a Jófogás magába olvasztotta az Expressz netes változatát, az ingatlan.com integrálta a Toplakot, az Otthontérkép pedig elindította az ingyenes hirdetési szolgáltatását magánszemélyeknek is. Mindez az elmúlt egy hónapban történt. Bár az ingatlanok piacán még mindig nincs fellendülés, az ingatlanhirdetésekén épp ellenkező folyamat zajlik: ott szinte forr a levegő. De mit jelent ez nekünk, akik a házunkat szeretnénk eladni vagy a lakásunkba bérlőt keresni? Megnéztük, hol érdemes hirdetnünk.

Hogy melyik hirdetési oldalra érdemes feltölteni az eladó vagy kiadó lakásunkat? Az első válasz automatikusan az, hogy hát az összesre. Mit veszthetünk vele? 

Most olcsó a lakás

Élénkül a piac, egyre több a vevő, de még nagyon messze vagyunk a válság előtti pörgéstől. Pedig a hitelkamatok rekordalacsonyak, a lakásárak pedig az ország nagy részén a padlón vannak. Megjelentek az 5-10 éves rögzített futamidejű hitelek is, amit addig érdemes kihasználni, amíg alacsony a kamat.  

Mondjuk rengeteg időt. Esetleg pénzt.

Az idő a kisebbik baj ugyan, de ha belegondolunk, hogy egy lista végigkattintgatása után mondjuk 20-25 oldalon kell előbb regisztrálnunk, majd kitölteni minden adatot és feltolnunk a képeket, akkor már nem biztos, hogy van értelme bő fél napot rááldoznunk erre. És akkor még el sem olvastuk mindenhol a szerződési feltételeket, meg az apróbetűs tudnivalókat. Pedig van, ahol nem árt.

Olykor ugyanis nem csak a regisztrálásra és feltöltésre szánt időt veszítjük el, de esetleg utána hónapokig hiába futhatunk a pénzünk után, pedig azt hittük, ingyenes hirdetést adunk fel.

A sokak által kifogásolt ingatlanbazar.com és ingatlandepo.com oldalra például még ma is ugyanazokkal a feltételekkel lehet feltölteni hirdetést, mint néhány évvel ezelőtt, amikor az egész országot foglalkoztatta az ügyük. Harminc napig ingyenes ugyan a szolgáltatásuk, utána viszont fizetőssé válik, amíg nem töröljük a megrendelést. Már ha hagyja törölni a rendszer.

Hol hirdessünk tehát? A négy-öt legfontosabb országos oldalon mindenképp. Ezek gyakorlatban a következők:

valamint a két nagy apróhirdető,

(Persze a nagy általános oldalak mellett érdemes az ingatlanunknak megfelelő helyi vagy más szempont szerint specifikus – például bérlésre vagy villákra szakosodott – oldalakon is hirdetni. Na meg persze az offline megjelenés és közösségi média is nagyon fontos lehet, de az már egy következő cikk témája.)

Szóval, melyik nagyot miért ajánljuk, és mi az, amiben nem a legtökéletesebbek? Lássuk sorra őket!

A mamut apróhirdetők

Míg a klasszikus nyomtatott hirdetési újságokban az ember ugyanott keresett magának lakást, használt kocsit és feleséget, a neten a legpörgősebb ágak (az ingatlan, az autó, az állás- és a társkeresés - vagyis a big four) hamar önállósodtak. A hagyományos, általános apróhirdetési oldalak egyre jobban háttérbe szorultak mellettük, amire azután az aukciós oldalak megjelenése is rátett egy lapáttal. Aztán hirtelen megfordult a trend.

A két külföldi mamut – az expressz.hu-t bekebelező Jófogás és az időközben OLX-re átkeresztelt Apród.hu – megjelenése alapjaitól forgatta föl az egész rendszert. Többek közt azzal, hogy betörtek az ingatlanpiacra is. De vajon mennyire lehetnek sikeresek ezen a terepen? És főleg, érdemes-e hirdetnünk náluk?

Veszteni valónk velük valóban nincs, hiszen mindkét szolgáltatóhoz ingyenesen tölthetjük fel a hirdetésünket, akár fényképpel is. Azonban nagyon sok olyan funkció hiányzik róluk, ami segítheti az ingatlanok megtalálását – vagyis amelyek növelnék az esélyét annak, hogy el tudjuk adni a lakásunkat. 

Screenshot 2014-04-26 07.33.43.png
Fotó: jofogas.hu

A mostanában ingatlanpiaci elemzésekkel is jelentkező Jófogás hirdetési felülete végtelenül egyszerű: irányítószám, szobaszám, négyzetméter és ár. A többit a leírásba vagyunk kénytelen beleírni – a potenciális vásárlók pedig onnan kibogarászni.

Screenshot 2014-04-26 07.34.36.png
Fotó: olx.hu

Az OLX rendszere ennél azért összetettebb. Hogy fontos számukra ez a szegmens, azt nem csak az jelzi, hogy alig néhány hete ért véget – akkor még Apród.hu néven – lakáshirdetési kampányuk, de a választható kategóriák között is első helyre teszik az ingatlant. (Hogy a kategóriák megjelölésére miért ezeket a 90-es évek GeoCities-oldalait idéző clipartokat használják, az rejtély.) 

Itt már olyan részletes felületen dolgozhatunk, ami bármelyik ingatlanhirdetési oldalnak becsületére válna (félszobák, erkély, kilátás, szintek, parkolás stb.). Utcát azonban itt sem adhatunk meg, pedig ez azért elég fontos szempont az otthonkeresésnél.

De az ingatlanvadászat amúgy is igen döcögős ezeken az oldalakon. Az OLX-en például közel 400 ezer ilyen témájú hirdetés van, ami lenyűgöző adat, csakhogy szakértők szerint alig harmad ennyi lakóingatlan lehet a piacon.

A többszörösen feltöltött hirdetések persze minden ingatlanos oldalnak kihívást jelentenek, mivel ugyanazt a lakást több ügynökség is hirdetheti. (Az Otthontérkép jutott legmesszebb ezeknek a klónoknak a blokkolásában, de a "duplikátumszűrőjük", ami egy oldalra fésüli az azonos ingatlanhoz tartozó hirdetésket, még nekik is csak béta-változatban működik - vagyis nem a legtökéletesebb.)

Ennél jóval zavaróbb, hogy az apróhirdetési oldalakon ingatlanajánlatokat böngészve is rendszeresen szembejönnek ingatlankereső hirdetések. Ez azért is furcsa, mert ezt már a nyomtatott napilapok apró rovat is szépen el tudta különíteni: lakást keres, lakást kínál.

Ezzel együtt sokan vannak akik innen indítják az otthonkeresést is, mert egész évben ezeken szereznek be sokmindent. Amikor költöznének, gyakran akkor is ez ugrik be elsőnek.

A hagyományos ingatlanosok

Persze a legprofibb feltöltési – és ezzel együtt természetesen a legprofibb keresési – lehetőségeket a szakosodott ingatlanos oldalak kínálják.

Screenshot 2014-04-26 07.42.26.png
Fotó: ingatlan.com

Ezek közül is messze a legkidolgozottabb az ingatlan.com rendszere. Nem csak azért, mert mindenre kiterjed a kereshető elemek köre (az erkélynégyzetmétertől a részletes háztípusokig), hanem mert egy csomó plusz funkció társul hozzá (pl. részletesen követhetjük hirdetésünk statisztikáit). Az egészhez egy jól működő térképes felület is tartozik, amelyről már korábban is írtunk

A hátulütője, hogy nincs minden ingyen: az ingatlan.com a képek feltöltéséért már pénzt kér (kivételt jelent ez alól az alaprajz, illetve két hete bevezetett új árazásuk szerint a Budapesten és Pest megyén kívüli ingatlanok esetében az első fotó). Képek nélkül viszont gyakorlatilag nem érdemes ingatlanhirdetést feladni.

Itt találjuk a legszélesebb skáláját a különféle kiemeléseknek is: feljebb tolhatjuk a lista elejére a házunk, különböző címkékkel és feliratokkal hívhatjuk fel rá a lakáskeresők figyelmét, speciális csomagokat vásárolhatunk stb. Természetesen mind pénzbe kerül. Vagyis ha akarunk és tudunk áldozni erre, akkor sokféleképp láthatóvá tehetjük a hirdetést, de ha nem, akkor el kell fogadnunk, hogy a hirdetésünk nem egyforma eséllyel indul a többivel.

Screenshot 2014-04-26 07.36.31.png
Fotó: ingatlanbazar.hu

Hasonló módszerrel dolgozik az ingatlanbazar.hu is – melyet az ország második számú ingatlanhirdetési oldalának lehet tekinteni. Ide is nagyjából ugyanazokat az információkat tölthetjük fel, amiket mindenhova. Bónuszként az építés évét és a pipálható rendszerben választható környékbeli szolgáltatásokat érdemes megemlíteni.

Bár térképalkalmazással az elsők közt jelentkezett Magyarországon, ma már ez igen elavultnak tűnik az ingatlan.com vagy az Otthontérkép hasonló szolgáltatása mellett. Hagyományosan az ország nyugati felében erős, itt gyakorlatilag ma is megkerülhetetlen tényező.

Új belépő a piacon

Screenshot 2014-04-26 07.37.11.png
Fotó: Otthontérkép

Az Otthonterkép a legfiatalabb szereplő, de néhány hónap alatt látogatottságban és hirdetésszámban is maga mögé utasított pár régi motorost – igaz, az élboly fenti szereplőitől azért még le van maradva. Bázisát mostanáig csak ingatlanügynökségek bevonásával bővítette, néhány napja azonban a magánszemélyek felé is nyitott: azóta bárki feltöltheti ide is ingatlanhirdetését.

Bár az ingatlan.com kínálatához képest kevesebbet tud a magánhirdetői rendszere, határozott előnye, hogy teljesen ingyenes a szolgáltatása, beleértve a képek feltöltését is. Javára írható az is, hogy nem kell költenünk kiemelésekre. Sőt nem is lehet, vagyis minden ingatlan egyenlő esélyekkel indul. Ebben mind a négy fent említett szereplőtől különbözik. 

Valószínűleg az elkövetkező néhány hónapban dől el, hogy tudja-e tartani az eddigi növekedést az oldal és megfelelő számú hirdetőt és ingatlankeresőt gyűjtve megkapaszkodik a legnagyobbak közt, vagy óhatatlanul lemorzsolódik mint számos más próbálkozás. 

Hogy ez az egyedülálló modell - nincs kiemelés, egyenlő eséllyel indul minden hirdetés - meddig tartható fenn, azt nem tudni, valószínűleg nem lehet örökké minden ingyenes. Azonban hirdetői szempontból ez mindegy is, aki most akar lakást eladni, annak érdemes kihasználnia a lehetőséget.

Persze azzal, hogy feltoltuk a lakásunkat a legfontosabb hirdetési oldalakra, még nem dőlhetünk hátra. Hogy mit kell még tennünk ezen kívül? Hamarosan erre is visszatérünk!

(Az Otthontérkép és az Index.hu tulajdonosa a CEMP.)