Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kevesebb építőipari cég szűnik meg

2014.06.26. 15:56

Az év eleje óta, jelentős csökkenéssel, 550 körül stabilizálódott a havonta megszűnő építőipari cégek száma, így feltételezhető, hogy az ágazat kilábalóban van a válságból – közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

Májusban 309 felszámolás alatt állt céget töröltek a cégjegyzékből a bíróságok. Ezzel szemben mindössze 222 cég alakult úgy, hogy valamelyik építőipari ágazatot jelölte meg főtevékenységeként.

A kevesebb új cég azoknak a kormányzati intézkedéseknek az eredménye, amelyek szigorítják a tulajdonosok és cégvezetők felelősségét, erősítik az ellenőrzést, hogy ne lehessen cégek mögé bújva, felelőtlen gazdálkodással, mások kárára szert tenni jogosulatlan előnyökre.

Az Opten Cégfluktuációs Indexe (Opten - CFI) az adott időszakban újonnan alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja, az időszak elején rendben működőkéhez. Az aktuális mutató alapján szintén az a következtetés vonható le, hogy 2014. második negyedévében az építőipar kicsit jobb helyzetben van, mivel az index - várhatóan - 20 százalék alá esik. A múlt év végén 20 százalékon, március végén pedig 24 százalékon állt a mutató.