Kezdi összeszedni magát a lakáspiac

2014.11.06. 15:42

A lakáspiac idei első kilenc hónapban mutatott teljesítménye a sok éves tetszhalott állapot után egyértelműen az éledezés jeleit mutatja.

Az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitorjának legfrissebb, 2014. harmadik negyedéves száma alapján a növekedés ugyan még törékeny, több pozitív, de egyszeri hatás van a piacon, a lakásépítésektől kezdve a befektetői érdeklődésig, de a bizalom egyértelműen visszatért a piacra, ami ha továbbra is kitart, illetve növekszik, stabil növekedési pályára állíthatja a piacot.

A piacon az első kilenc hónapban több mint 15 százalékkal több adás-vétel bonyolódott – túlnyomó többségben a használt lakások piacán –, mint az előző év azonos időszakában. Ennek két oka van: egyrészt az árak csökkenése megállt, sőt már minimális emelkedés is látható, másrészt a bérbeadásból a banki betéti kamatokat jóval meghaladó hozamot lehet most elérni a piacon. A másik ok, hogy a bizalom visszatérésével egyre többen valósítják meg a korábban elhalasztott lakásvásárlásukat.

A lakáspiac nem csak a bérbeadási célú, vagy a későbbi áremelkedésre alapozó befektetési stratégiával tartogat most egyedülálló lehetőségeket, az előttünk álló több éves növekedési időszak az ingatlanközvetítésben is jó üzleti lehetőséget rejt.

2014 első 9 hónapjában az összes eladáson belül továbbra is marginális az újépítésű lakások aránya, bár ez az arány a 2013-as szinthez képest nem csökkent tovább. A KSH adatai szerint országos szinten az összes eladásból 2,5 százalékban, a budapesti eladásokból 3,8 százalékban szerepeltek csak újépítésű lakások.

2014 első három negyedévében 27 százalékkal több lakás épült az országban, mint 2013 első kilenc hónapjában. Ugyanezen időszakon az építési engedélyek száma 30 százalékkal nőtt. A bővülés még nagyon hektikus, mivel amíg 2014 első negyedévében 51 százalékkal nőtt a használatbavételi engedélyek száma, a második negyedévben csak 1 százalékos volt növekedés, a harmadik negyedévben pedig újabb 36 százalékos bővülés következett.

A fővárosban és a vidéki városokban sincs még egy egyöntetű, stabil növekedési trend a piacon, egyszeri hatások befolyásolják a teljesítmény alakulását, a nagyon alacsony bázis miatt arányaiban akár jelentős mértékben.