Auguszta
-3 °C
2 °C

Még több házat építünk jövőre

2014.11.13. 08:04 Módosítva: 2014-11-13 08:05:03

A magyar építőipari cégek vezetői átlagosan 5,2 százalékos növekedést prognosztizálnak idénre és 3,9 százalékosat jövőre, ezzel a magyar vállalati vezetők a legoptimistábbak a visegrádi országok közül - közölte a CEEC Research építőipari piackutató az MTI-vel.

A felmérés több mint száz cégvezető megkérdezésével készült. A mélyépítésben a válaszadók 77 százaléka 5 százaléknál magasabb növekedést vár, míg a magasépítésben 72 százalékuk 5,7 százaléknál nagyobb bővülésre számít idén. Magyarországon 10-ből 7 cégvezető gondolja úgy, hogy a növekedés 2015-ben, ha lassabb ütemben is, de folytatódik.

A magasépítésben érdekelt vállalatok igazgatói az optimistábbak: ők átlagosan 4,5 százalékos bővülést várnak a következő évben, míg a mélyépítésben ugyanez az érték csak 2,6 százalék.

A cseh szakemberek 3,4 százalékra teszik az építőipar kibocsátásának idei növekedését, míg a szlovák és a lengyel cégvezetők többé-kevésbé stagnálásra számítanak. A megrendelések növekedésével párhuzamosan javulásra számítanak a magyar cégvezetők az árbevételben is, bár ennek üteme csak fele a kibocsátás várt bővülésének: átlagosan 2,8 százalék idén, és 2,6 százalék jövőre. Ezeket az értékeket a cégvezetők 69 százaléka látja reálisnak – a magasépítés képviselői a bevételben is optimistábbak.

A felmérés készítői azt is megkérdezték a résztvevőktől, hogy hajlandók-e önköltségi áron vagy akár kisebb veszteséggel is szerződni az üzletmenet fenntartása érdekében. Ebben Magyarország tavaly óta nagyot lépett előre. Akkor az igazgatók 32 százaléka mutatott hajlandóságot ilyen szerződés aláírására, idén viszont már csak 24 százalék az arány.

Ezzel szemben egy év alatt 28-ról 35 százalékra emelkedett azon cégek aránya, amelyek az ügyfélszerzés érdekében hajlandók megszegni saját belső szabályzatukat.