Árpád
-2 °C
4 °C

A XIII.-ba kéne menni, új lakást kéne venni

2014.12.08. 13:06

2014-ben eddig több mint 96 ezer ingatlan-adásvétel bonyolódott, több mint az elmúlt 5 év bármelyikében 12 hónap alatt – derül ki a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci elemzéséből.

Novemberben így néztek ki az átlagárak az ország különböző részen:

  • Az ország keleti felén 121, a nyugati oldalon pedig 138 ezer Ft-os négyzetméter áron vették a panellakásokat.
  • Ugyanez a típus Pesten 186, Budán pedig 207 ezer forintért cserélt gazdát.
  • Téglaépítésű lakásokat vidéken közel azonos, 150 ezer Ft/m² áron vásároltak. Pesten 229, Budán 336, a Belvárosban pedig 343 ezerért vették négyzetméterenként.

Novemberben a fővárosban és Pest megyében keresték a legnagyobb arányban a felújítandó lakásokat, előzőben 9 – utóbbiban pedig 7 százalékban ezek fogytak az összes eladott ingatlan közül. Ugyanezeken a területeken mindössze 1 százalékot tett ki a forgalomból az új lakás vásárlása. De új lakás vidéken sem fogyott jobban, keleten 3 százalék, nyugaton 5 százalék volt a részük a teljes forgalomból.

Budapesten nagyon népszerű a XIII. kerület

A potenciális budapesti vásárlók közül több mint minden ötödik megjelölte a XIII. kerületet mint lehetséges vásárlási helyszínt. Nem sokkal kisebb az érdeklődés a déli szomszédjai iránt sem, úgy min a VI., VII. és XIV. kerületek. A budai oldalon a XI. kerület lett a favorit.

Novemberben régen nem látott szintre süllyedt az irányár-változtatás mértéke, vagyis az a szükség, hogy az eredetileg elképzelt árat csökkenteni kell, hogy a vevők érdeklődését felkeltse. Még a családi házak esetében is alacsony volt ennek mértéke, Budapesten és vidéken mindössze 5 százalék, egyedül Pest megyében 6 százalék, de ez is rendkívül alacsonynak mondható.

Ugyanez az adat a paneleknél országszerte csupán 1 százalék volt, téglalakásoknál pedig 3-4 százalék. Ami a vevői alkut jelenti: a vidéki családi házas vásárlók tudtak a legmagasabb átlagot elérni, 11 százalékot, de ez az érték is volt már magasabb. A lakások esetén 4-6 százalék között volt az alku országszerte.

Még mindig a befektetők uralják a budapesti piacot

Novemberben arányuk 30 százalék volt, átlagban 14,4 millió Ft-ért vásároltak 53 m² -es ingatlanokat. Második legnépesebb csoport az elsőlakás-vásárlóké, akik 10,9 milliós, 50 m² -es lakásokat vettek átlagban. Minden ötödik vevő nagyobb lakásba költözött, ők átlag 91 m² -es ingatlant választottak.

Vidéken a befektetők csak a harmadik legnépesebb csoport. A vevők 19 százalékát tették ki, 7,5 milliós vásárlási átlagárral. Minden negyedik vevő nagyobb lakást vett, átlagosan 101 négyzetméteres, amelyre 14,5 milliót költöttek. A legnépesebb vidéki csoport az elsőlakás-vásárlóké lett.

Nagyobb lakásba költöznének

A fővárosi eladók 39 százaléka nyilatkozott úgy a Duna House részére, hogy az eladás hátterében a nagyobb lakásba költözés szándéka áll. Nagyjából minden negyedik eladás mögött örökölt ingatlan értékesítése állt. Magas volt az elő/végtörlesztés miatt eladók aránya is, 11 százalék. Vidéken az örökösök voltak a legtöbben az eladói oldalon, arányuk 36 százalék volt novemberben. Majdnem minden harmadik eladó nyilatkozott úgy, hogy nagyobba költözne, ők eddig 62 négyzetméteren laktak.

Novemberben a vidéki vásárlók 42 százaléka vett 40-60 négyzetméter közötti lakást, 19 százalékban pedig 60-80 m² között keltek el. 100 m²  fölött a vevők 17 százaléka vásárolt, ez egy évvel ezelőtt 11 százalék volt. Pest megyében ugyanezt a méretkategóriát (tehát a 100 m² fölöttit) 29 százalék vásárolta. Ugyanitt a forgalom harmada a 60-80 m²  közötti méretsávban zajlott.

Budán az idei és a tavalyi novemberben zajlott adás-vételek paramétereit összevetve jelentős különbségek láthatóak: egy éve még a legtöbb vevő (26 százalék) 150-200 ezer Ft/ közötti árkategóriában vásárolt, idén viszont a vevők nagy része ennél jóval drágábban költött. Pesten hasonló figyelhető meg, 200 ezer Ft/ alatt 13 százalékkal kisebb volt a forgalom, mint egy éve, a 250 ezer fölötti sávban viszont 11 százalékkal nagyobb.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?